Szuperstratégia.

Biztosan sokan felfigyeltek arra, hogy a legnagyobb aszályban is vannak olyan növények, amelyek életben maradnak, sőt zöldellnek, növekednek. A közönséges, sok helyen fellelhető kövér porcsin például remekül bírja a hosszú, száraz időszakokat.

A kövér porcsin kiváló tápértékkel rendelkezik, gazdag omega-3 zsírsavakban. Bizonyos helyeken egyébként a boltokban is kapható, a Közel-Keleten is csemegének számít, Afganisztánban például mungóbabbal együtt főzik meg.

Ez a gyomként és élelmiszernövényként is ismert faj segíthet a kutatóknak abban, hogy olyan terményeket állítsanak elő, amelyek jól tűrik az aszályos időszakokat.

A Yale egyetem kutatói leírták, hogy a kövér porcsin miként egyesít két különböző anyagcsere utat, ezzel gyakorlatilag megalkotva egy új túlélési stratégiát.  A szupernövény által kreált rendkívül ritka kombináció kiemelt szerepet játszhat a szárazságtűrő növények nemesítésében.

A növények különféle módszereket fejlesztettek ki a fotoszintézis javítására. A kukorica és a cukornád például C4 fotoszintézis néven ismert utat választotta, ami lehetővé teszi azt, hogy a növény magas hőmérsékleten is fotoszintetizáljon. A szukkulensek, például a kaktuszok vagy az agávék a CAM fotoszintézist folytatják, ez segíti őket a sivatagban és más, vízben szegény régiókban történő túlélésben.

A kövér porcsin különlegessége abban rejlik, hogy ezt a két evolúciós adaptációt ötvözi, aminek következtében egyszerre nagyon produktív és rendkívül szárazságtűrő.  A kutatók úgy vélik, hogy a C4 és a CAM egymástól függetlenül zajlik ugyanazokban a levelekben.

Az új anyagcsere útvonal megértése segíthet abban, hogy a tudósok génmódosítással olyan növényeket hozzanak létre, amelyek ellenállnak a hosszú, aszályos időszakoknak.

Az elképzeléstől természetesen még hosszú, munkás út vezet addig, hogy mindez valósággá váljon. Mindenesetre bizakodásra ad okot az, hogy ez a két stratégia egyszerre is jelen lehet a növényekben.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org