Sajnos vázában a virágok többnyire rövid ideig, legfeljebb néhány napig maradnak szépek.

Néhány apró praktika azonban segít, hogy tovább gyönyörködhessünk bennük.

1. Tiszta, széles nyakú vázát válassz!

Így kevesebb olyan baktérium, mikroorganizmus telepszik meg a szárak körül, mely gyors hervadást okoz.

2. Szobahőmérsékletű vízbe állítsd!

Töltsd fel nagyjából 20-22 fokos vízzel az edényt, állítsd bele a virágokat, majd tedd őket immár vázástól 1-2 órára hűvösebb helyre. A módszer lényege, hogy így a növények több vizet vesznek fel, mint amennyit elpárologtatnak, vagyis alaposabban hidratálódnak.

3. Távolítsd el a szárakról az alsó leveleket!

Azok a levelek, amelyek a vízben áznak, sokkal hamarabb bomlásnak indulnak. Teret engedve a baktériumok szaporodásának, melyek a virágok gyorsabb hervadásáért lehetnek felelősek.

4. Cseréld a vizet!

Naponta öntsd le a virágokról a vizet és cseréld frissre. Emellett az is fontos, hogy a vázát ilyenkor mosd el, ne maradjanak benne levált növényi részek.

5. Vágd le a végeket!

Éles késsel 45 fokos szögben vágd le a szárak végét, hogy a virágok több vizet tudjanak egyszerre felvenni.

6. Használj tápoldatot!

Gondolj csak bele, ahhoz képest, amikor földben növögetnek, mennyivel kevesebb tápanyaghoz jutnak csupán a vízből.

7. Tartsd távol közvetlen napsütéstől, hőforrástól, de még gyümölcsöktől is!

Bizony, utóbbiak olyan gázokat bocsájthatnak ki, melyek gyorsítják a virágok hervadását.

8. Távolíts el időben minden elhalt részt: virágot, levelet.

Ezek a hervadás, bomlás során szintén gázokat termelnek, melyek épp úgy, mint a gyümölcsök negatívan hatnak a vágott virágokra.

9. Rendszerezd őket!

Akárhogy is, de bizonyos virágok nincsenek túl jó hatással másokra. Ilyenek a nárcisz és a jácint. Ezeket érdemes elkülönítve, másik edényben elhelyezni.

Forrás: brightside.me