Pipacsot mindenki látott már, de vajon mennyire ismerjük ezt a piros színben pompázó kedves növényt?
1. A pipacs más néven a vadmák
A közönséges pipacs vagy latin nevén Papaver rhoeas talán elsőre nem is gondolnánk, de rokona a máknak, amelyet leggyakrabban süteményekhez, tésztához használunk fel. A rokonságra a pipacs néhány népies elnevezése is utal: olykor vadmáknak, büdös máknak vagy piros máknak is szokás nevezni.
Fotó: Komka Péter/MTI
2. Van, aki megeszi!
Bizonyos elővigyázatossággal a pipacs különböző részei is alkalmasak emberi fogyasztásra. Magját sütemények vagy saláták ízesítésére, olaj készítésére használják. Leveleit nyersen vagy főzve fogyasztják. Virágjának szirmaiból ételfesték és szirup készülhet. Régebben a nem elég tetszetős színű borokat pipacs virágjának színanyagával tették pirosasabbá.
3. Gyógyít
Gyógynövényként is használják, a virága köhögéscsillapító, teáját alvászavarok ellen, valamint toroköblítésre használják.
Tipp: ha gyönyörű pipacsmezőt szeretnénk látni, érdemes ellátogatni a Nógrád megyei Sóshartyán közelébe, ahol ilyen mesés látványban lehet részünk:
Fotó: Komka Péter/MTI
Fotó: Komka Péter/MTI