önnyű termeszteni, szinte mindent túlél a kertben, sőt megállíthatatlanul terjeszkedik, de cserépben is nevelhetjük.

3 remek receptet mutatunk!

1. Mennyei mentás pesztó

Forró nyári napokon készítsünk ebédet friss mentából, a pesztót akár tésztára, akár zöldségek tetejére halmozhatjuk.

Hozzávalók:

  • 1 bögre friss mentalevél
  • 1 bögre friss bazsalikom levél
  • 1/2 bögre dió + még 1/4 bögre
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 1/2 teáskanál himalájai só
  • 1 – 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
  • 1/2 bögre olívaolaj

Elkészítés:

Turmixgépben keverjük össze a citromlevet az olívaolajjal. Adjuk hozzá a mentát és a bazsalikomot, és turmixoljuk az egészet össze. Adjuk hozzá a fokhagymát és a sót, és ezzel is turmixoljuk össze. Most a dió következik, ezt is keverjük bele. Tegyük üvegbe, és mixeljük hozzá a maradék diót. A pesztó pár napig biztosan eltartható, tartsuk hűtőben.

2. Citromos-mentás saláta öntet

Öntsük nyakon a nyári salátákat ezzel a különleges öntettel!

Hozzávalók:

  • 1 ¼ bögre olívaolaj
  • ¼ bögre citromlé
  • 2 evőkanál friss mentalevél
  • 1 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • ízesítéshez só
  • néhány csepp stevia

Elkészítés:

1. Turmixoljuk össze a hozzávalókat

2. Ízlés szerint adjunk hozzá sót és steviát.

3. Mentatea, frissen készítve

A tradicionális recept szerint készült teát előszeretettel kortyolgatják a forró, sivatagi országokban, így például Marokkóban, Törökországban, Egyiptomban. Hűsít, frissít a kánikulai napokon, miközben feltölt energiával, és az emésztésnek is jót tesz.

Hozzávalók:

  • 3 – 6 ágacska friss menta, szárral együtt
  • 4 csésze forró víz

Elkészítés:

1. Finoman törjük össze a mentaleveleket a tenyerünkben. Tegyük egy csészébe őket.

2. Öntsünk forrásban lévő vizet a zúzott levelekre, és tegyünk fedőt a csészére.

3. Hagyjuk öt percig ázni a mentát.

4. Lélegezzük be a fantasztikus aromát mélyen, majd kortyolgassuk el a teát.

Forrás és képek: www.realfoodforlife.com