önnyű termeszteni, szinte mindent túlél a kertben, sőt megállíthatatlanul terjeszkedik, de cserépben is nevelhetjük.
3 remek receptet mutatunk!
1. Mennyei mentás pesztó
Forró nyári napokon készítsünk ebédet friss mentából, a pesztót akár tésztára, akár zöldségek tetejére halmozhatjuk.
Hozzávalók:
- 1 bögre friss mentalevél
- 1 bögre friss bazsalikom levél
- 1/2 bögre dió + még 1/4 bögre
- 2 evőkanál friss citromlé
- 1/2 teáskanál himalájai só
- 1 – 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
- 1/2 bögre olívaolaj
Elkészítés:
Turmixgépben keverjük össze a citromlevet az olívaolajjal. Adjuk hozzá a mentát és a bazsalikomot, és turmixoljuk az egészet össze. Adjuk hozzá a fokhagymát és a sót, és ezzel is turmixoljuk össze. Most a dió következik, ezt is keverjük bele. Tegyük üvegbe, és mixeljük hozzá a maradék diót. A pesztó pár napig biztosan eltartható, tartsuk hűtőben.
2. Citromos-mentás saláta öntet
Öntsük nyakon a nyári salátákat ezzel a különleges öntettel!
Hozzávalók:
- 1 ¼ bögre olívaolaj
- ¼ bögre citromlé
- 2 evőkanál friss mentalevél
- 1 gerezd fokhagyma, összenyomva
- ízesítéshez só
- néhány csepp stevia
Elkészítés:
1. Turmixoljuk össze a hozzávalókat
2. Ízlés szerint adjunk hozzá sót és steviát.
3. Mentatea, frissen készítve
A tradicionális recept szerint készült teát előszeretettel kortyolgatják a forró, sivatagi országokban, így például Marokkóban, Törökországban, Egyiptomban. Hűsít, frissít a kánikulai napokon, miközben feltölt energiával, és az emésztésnek is jót tesz.
Hozzávalók:
- 3 – 6 ágacska friss menta, szárral együtt
- 4 csésze forró víz
Elkészítés:
1. Finoman törjük össze a mentaleveleket a tenyerünkben. Tegyük egy csészébe őket.
2. Öntsünk forrásban lévő vizet a zúzott levelekre, és tegyünk fedőt a csészére.
3. Hagyjuk öt percig ázni a mentát.
4. Lélegezzük be a fantasztikus aromát mélyen, majd kortyolgassuk el a teát.
Forrás és képek: www.realfoodforlife.com