Tedd el a nyári ízeket télre.
Az ember már ősidők óta tartósít: szeretné eltenni a termést, a vitaminokat, az ízeket, az aromákat későbbre is. Manapság persze jóval több eszköz van a kezünkben, mint egykor, amikor a földbe ásás vagy a jégen hűtés volt a megőrzés egyetlen módja.
Nézzünk 5 ételt, amiről nem biztos, hogy tudtad, hogy tartósítható!
Görögdinnye
Nyáron túlvásároltad magad dinnyével és jó lenne későbbre is átmenteni a gyümölcs frissítő ízét? Jó hírünk van, ezt könnyen megteheted! Készíts a dinnyéből héjas savanyúságot!
Mángold (és más zöld levelek)
A zöld leveles zöldségek, pl. spenót, kelkáposzta, mángold, új-zélandi spenót is megérdemlik, hogy eltegyük őket télre, a vitaminhiányos időszakra, és majd levesbe, smoothie-ba fogyasszuk őket. Ehhez a legjobb, ha néhány percen keresztül forró vízben főzzük a leveleket, majd blansírozzuk. Készítsünk belőlük kis labdákat, és sütőpapírra helyezve fagyasszuk le őket. Amikor megfagytak, már zacskóba is tehetjük a golyókat.
Avokádó
Nem lehet mindig szép avokádóhoz jutni, és van, amikor nagyon drága. Ezért előfordulhat, hogy ha be akarsz tárolni egyszerre többet. A lefagyasztott avokádó nem őrzi meg eredeti állagát, a húsa viszont így is használható a guacamole-ban és más kencékben.
Tojás
Saját tyúkjaid vannak, és túl sokat tojnak? Nem muszáj elajándékoznod a tojásokat, egyszerűen törd fel őket, és egy pici sóval együtt tedd fagyasztós zacskóba, majd a mélyhűtőbe. Ha sütni támad kedved, csak kapd elő a fagyasztóból!
Fűszernövények
Nyáron él a fűszerkert, tele van citromfűvel, mentával, rozmaringgal – de jó lenne későbbre is eltenni belőlük! Ehhez fontos, hogy megfelelő időben szüretelj. A szárítás egyszerű és megfelelő módszer lehet, de ha a növényekben található illóolajat is szeretnéd megőrizni, akkor inkább fagyaszd le őket. A legegyszerűbb, ha jégkockatartóban teszed a zöldeket (aprítva) a mélyhűtőbe. A jégkockatartó rekeszeit olívaolajjal töltsd meg, az így keletkezett fűszeres olajkockákat év közben számos ételhez használhatod!
Forrás: www.care2.com