Gazdag íz és illat.

Egy török botanikus fontos lépéseket tett egy olyan növény termeszthetőségének érdekében, amely valószínűleg a legközelebbi rokona egy, a rómaiak és görögök által nagyra becsült fajnak.

Az aranyvirágú “Silphium”-ról Caius Plinius Secundus Maior római író, polihisztor, ókori enciklopédista számolt be, feljegyezve, hogy a mai Líbia területén él. Leírása szerint a gyógynövény szinte mindenre jó: gyomorbajokra, kopaszságra, fogfájásra, epilepsziára, mellhártyagyulladásra, balzsamként kutyaharapásra és skorpiómarásra is.

A Silphium-ot a római receptek egyik legfőbb hozzávalójának tartották, a híres 475 oldalas, Apicius recepteskönyvben is számtalanszor szerepelt. Becsülték csodálatos illatáért, gazdag aromájáért és afrodiziákumként egyaránt.

A növény Néró idejében eltűnt, ő kapta az utolsó ismert szárat. A középkor óta folyamatosan keresték ezt az ízletes gyógynövényt, számos jelölt volt az idők során, amelyek vélhetően ugyan rokonok voltak, de nem maga az eredeti Silphium növény. Végül a kutatók arra jutottak, hogy a növény kihalt.

A növény egy korábbi líbiai pénzérmén is szerepel és a husáng nemzetségbe, a zellerfélék családjába tartozik, 220 fajjal együtt. Ezek lágyszárú évelők, 1-4 méter magasra nőnek, vaskos, üreges, szukkulens szárral. Virágaik általában sárgák, ernyőkben nyílnak. Néha tévesen óriási édesköménynek is nevezik őket.

Mahmut Miski török professzor most Ferula drudeana-t termeszt, ami a nemzetség újonnan felfedezett tagja és a tudós szerint minden olyan jegyet hordoz, amit az ősi Silphium is. A növény Kappakódia vulkáni lejtőin nő. Miski vélekedése szerint a görög farmerek a 19. századtól vagy még korábbtól vadon termesztik már itt ezt a husángfélét.  A juhok és a kecskék is kedvelik a növényt, amelyre ráillik Caius Plinius Secundus Maior leírása.

Csavaros történelmi kirakós ez, mivel a tudósok csak a nyomokból próbálják a képet összerakni. Az újonnan felfedezett gyógynövény  ginzengszerű gyökereinek kémiai elemzése 30 olyan másodlagos anyagcsereterméket mutatott ki, amelyeknek gyulladáscsökkentő, daganatellenes és fogamzásgátló hatása van.

Nem mindennap történik meg, hogy egy új konyhai fűszerre bukkannak.

A Ferula drudeana fantasztikus illatával, gazdag ízével és gyógyászati tulajdonságaival értékes és ízletes növénnyé válhat, attól függetlenül, hogy valóban arról a növényről van-e szó, aminek ára a Római Birodalomban az ezüstével vetekedett.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org