Az élénk narancssárga külső pompás belsőt takar.

Kevéssé köztudott, de a számos kedvező hatásáról ismert homoktövis a mi klímánkon is kiválóan megterem. Ez a fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő növény homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, valamint tengerparti dűnéken nő. Ázsiából terjedt el, hazánkban is honos. Régebben itthon is több helyen előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban Újpesten élnek természetes populációi. Kétlaki növény, vagyis vannak hím- és nőivarú egyedei is. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ahhoz, hogy termést hozzon, mindkettőre szükség van.

A termés rendkívül gazdag C-vitaminban, tartalmaz E-vitamint, flavonoidokat és karotint. Számtalan kedvező hatása van egészségünkre, intenzíven növeli ellenállóképességünket, jótékony hatással van bőrünkre és emésztőrendszerünkre. Annakidején, a csernobili atomerőmű robbanását követően a radioaktív sugárzás hatásainak csökkentése érdekében az ott élőknek homoktövist adtak, hogy növeljék védekezőképességüket a káros sugárzással szemben.

Homoktövist többféleképp felhasználhatjuk, tartósíthatjuk magunk is. Alább ezek közül a lehetőségek közül gyűjtöttük néhányat csokorba.

Főzhetünk belőle lekvárt

Hozzávalók:

  • 4 csészényi homoktövis bogyó
  • 2 csészényi víz
  • 1 csészényi cukor vagy azt helyettesítő édesítő
  • pektin (a pektinnel úgy számoljunk, hogy 1 kg gyümölcshöz nagyjából 6 g-ra van szükség)

Így készítsd:

A megmosott átválogatott gyümölcsöt lábasba szórjuk és a vízzel együtt feltesszük főni. Lassú tűzön időnként megkevergetve felforraljuk és a forrástól számítva 20 percig főzzük.

Fotó: www.fabulousfoodfinds.co.uk

A bogyókat szitán átpasszírozzuk.

Fotó: www.fabulousfoodfinds.co.uk

A pépet lábasban a cukorral együtt felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a kevés cukorral elkevert pektint és 5 percig ismét forrni hagyjuk.

Fotó: www.fabulousfoodfinds.co.uk

Ezt követően tiszta, jól záródó üvegekbe töltjük.

Fotó: www.fabulousfoodfinds.co.uk

Készülhet belőle homoktövis szirup vagy szörp

  • 4 csészényi homoktövis bogyó
  • 2 csészényi cukor

Így készítsd:

A bogyókat válogassuk át, majd alaposan mossuk meg.
Egy kevés víz hozzáadását követően turmixoljuk vagy törjük össze krumplinyomóval.
Szűrjük le és a levet a cukorral együtt öntsük lábasba.
Lassú tűzön állandó kevergetés mellett felforraljuk. Forrást követően még további 5 percig főzzük.
Forrón üvegekbe töltjük, melyeket légmentesen lezárunk és lassan hűtünk ki.

Tartósíthatjuk mézben is

Amire szükséged lesz:

  • 2 rész homoktövis bogyó
  • 1 rész méz

Így készítsd:

A bogyókat válogasd át, alaposan mosd meg, majd szórd őket az előzőleg tisztára mosott üvegbe!
Töltsd fel mézzel, és zárd le alaposan.

Fogyasztható önmagában, vajaskenyéren, de hígítva szörpként is megállja a helyét.

Likőrként is nagyszerű

Hozzávalók:

  • 40 dkg homoktövis bogyó – fontos, hogy csak érett bogyókat használjunk, az éretlenek elrontják a likőr ízét.
  • 20 dkg cukor
  • 7 dl pálinka vagy 40%-os vodka
  • opcionális: fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília)

A gondosan leszedegetett és kiválogatott bogyókat alaposan megmossuk és nagyjából 1-2 hétre fagyasztóba tesszük.

Még fagyos állapotban a cukorral (és a fűszerekkel) együtt szórjuk őket üvegbe, majd öntsük rájuk az alkoholt. Az üveget gondosan zárjuk le, majd a keveréket szobahőmérsékleten sötét helyen 2 hónapig érleljük. Ez idő alatt néhányszor összerázzuk.

A két hónap elteltével az üveget kinyitjuk, tartalmát átszűrjük, majd üvegbe töltjük. Aki szeretné, a bogyókból hagyhat a likőrben, a fűszereket azonban mindenképp érdemes eltávolítani. Az üveget ismét lezárjuk, italunkat ismét – legalább 2 hónapig – állni hagyjuk.

A második fázis letelte tán fogyasztható is.

Vendégvárónak vagy ajándéknak is kiváló.

https://www.instagram.com/p/BDIbOVjpKk3/?tagged=buckthornliquor

További érdekességek a homoktövissel kapcsolatosan:

Homoktövis: a kertben termő gyógyszertár
Egy kiváló immunerősítő, amelyet már Dzsingisz Kán és Nagy Sándor is használt

Forrás: Wikipédia, www.fabulousfoodfinds.co.uk, www.danish-schnapps-recipes.com