Egyszer bármit meg lehet enni, de ezeket a gyümölcsöket akár többször is érdemes. Nálunk egzotikus gyümölcsöket a nagyobb hipermarketekben, speciális zöldség-gyümölcs üzletekben és online boltokban lehet beszerezni. Érdemes kísérletezni velük, hiszen izgalmas ízekkel és új élményekkel gazdagíthatjuk az étrendünket!

1. Durián

Több mint 30 durián faj létezik Ázsiában, de ezeknek csak mintegy harmada ehető. Akik nem szeretik ezt a gyümölcsöt, azt állítják, hogy olyan a szaga, mint az edzés utáni zokninak. Tényleg szörnyen büdös, ezért szállodákban nem is szolgálják fel, sőt a közlekedési eszközökről is ki van tiltva. A buzogányszerű gyümölcs rajongói azonban mártás, fűszer vagy akár jégkrémformában is odáig vannak érte!

Durián

2. Pitaja

Nálunk kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs néven ismert, egyes oszlopkaktuszok termése. Íze nagyon finom, frissítő, kicsit savanykás, csak ne legyünk mohók, mert a túl sok pitaja hasmenést okozhat.

Pitaja

3. Japán viaszbogyó

A japán viaszbogyó (yangmei) Kínában termesztésbe vont, édes ízű, magas antioxidánst tartalmazó, különleges gyümölcs.

Yangmei

4. Könnyezőpálma termése

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) nálunk szobanövényként ismert, de kevesen tudják, hogy a termése fogyasztható. Számos különleges névvel illetik ezt a pálmát: levélfa, mexikói kenyérgyümölcs, svájci sajtfa vagy óriás gyümölcs. Csak óvatosan együk, mert irritációt okozhat a nyelven és a nyálkahártyán!

5. Szarvasdinnye

Kiwanoként vagy afrikai szarvas uborkaként is találkozhattunk már vele, Kaliforniában pedig gömbhal gyümölcs néven ismerik. Zöld, kocsonyás, kicsit savanykás, uborkaszerű húsa van, leginkább ételek díszítésére használják, különleges “tüskés bőre” miatt.

Szarvasdinnye

6. Buddha keze

A Buddha keze gyümölcs úgy néz ki, mint egy polippal keresztezett citrom. Nagyon illatos, Kínában és Japánban ezért a szobák, ruhák illatosításához is használják. A hívőket Buddha összekulcsolt kezeire is emlékezteti, ezért gyakran ültetik kolostorkertekbe. Dzsem, likőr is készül ebből a citrusféléből.

Buddha keze

7. Ugli gyümölcs

Az ugli gyümölcs valójában egy hibrid, a grapefruit (vagy pomelo) és a narancs vagy tangerine keresztezésével jött létre. Lédús, de meglehetősen rondácska gyümölcs, erre utal a neve is.

8. Noni gyümölcs

A Hawaii-on noniként ismert gyümölcsnek számos elnevezése létezik, hívják indiai epernek, kumudunak, sajtgyümölcsnek, kutyagombócnak. Újabban szupergyümölcsként kapták fel a természetgyógyászatban, például fájdalom- és gyulladáscsökkentőként.

Noni gyümölcs

9. Rambután

A rambután egy licsiszerű, piros héjú gyümölcs, amely Délkelet-Ázsiában őshonos. Édes, lédús húsával és szokatlan, szőrös külsejével gyorsan népszerűvé vált az egzotikus gyümölcsök kedvelői között.

A fenti gyümölcsök nem csak különleges ízélményt nyújtanak, de sok esetben egészségügyi előnyökkel is bírnak. Ha alkalmad nyílik rá, kóstold meg őket és gazdagítsd az étrendedet ezekkel az egzotikus finomságokkal!