Liget a magasban.

Szokatlan parkot találunk a chicagói városháza tetején – a 11 emeletes épület a nagyváros belvárosában található, és lentről talán senki nem gondolná, hogy odafenn a természet az úr.

A zajos, rohanós település közepén rejlő zöld 2001-ben létesült. Az ötletgazdák kreatív lehetőséget láttak abban, hogy a gyakran figyelmen kívül hagyott területet bezöldítsék és egy kisebb ligetté alakítsák át.

A létrehozók arra is kíváncsiak voltak, hogy a sok növény miként hat a hőmérsékletre és a nagyvárosok szennyezett levegőjére.

A buja kertecske kialakításához nem kevesebb, mint 20 00 növényt ültettek el – ezek 150 őshonos fajból kerültek ki.

Kifejezetten olyan növényeket kerestek, amelyek jól bírják a szeles időjárást. Szőlő, cserjék és 2 fa is helyet kapott a magaslatban. A látogatóknak és az itt lakóknak a tetőkert igazi csendes felüdülést nyújt, éles kontrasztot mutatva az alatta elterülő, csupa beton, hangos várossal.

A vizsgálatok szerint a tetőkert kevesebb hőt vesz fel, mint egy sima tető, így az épület maga hűvösebb marad nyáron és kevesebb energia fordítódik a légkondicionálásra.

A kertecske összegyűjti és felhasználja az esővizet is: kb. 2,5 cm-nyi csapadéknak 75 %-át visszatartja, mielőtt az esővíz elfolyik a csatornákba.

Forrás és képek: mymodernmet.com