Tudod, hol áll Kati néni szobra?

Utazunk, nyaralunk, jövünk-megyünk a nagyvilágban. Bizonyos helyek nem csak szépségük miatt ismertek, hanem azért is, mert a hiedelem szerint szerencsét hoznak. Hogy így van-e vagy sem, azt nem tudjuk, mindenestre eláruljuk, hova érdemes ellátogatniuk a szerencsére vadászóknak!

1. Blarney Castle, Írország

Talán a legismertebb célpont a szerencse-turizmusban ez a kastély, amely egy híres követ rejt, mégpedig a Blarney-követ. A kő eredetéről számos történet kering: némelyek szerint ugyanabból az alapanyagból épült, mint a Stonehenge, mások szerint pedig az angol és skót uralkodócsaládban a koronázásnál használt kőhöz köthető, de lényeg az, hogy aki megcsókolja a követ, az szerencsés lesz és a beszélőkéje is megjavul (állítólag).

2. Hoover-gát, Nevada, USA

Az Arizona és Nevada államok határán, a Colorado folyón épült gát nevadai oldalára érdemes ellátogatnunk, ahol két hatalmas szárnyas alak figyelni a kanyont. A szobrok lábujjának megérintése állítólag szerencsét hoz – az viszont biztos, hogy lenyűgöző látvány az építésekor az USA legnagyobbjának számító gátra lepillantani.

3. Róma, Olaszország

A világhírű Trevi-kút a 17. században épült, azonban az érmedobálás sokkal újabb keletű – vélhetően az Oscar díjas „Három érme a szökőkútban” című filmmel indult el a lavina, 1954-ben. A rituálé így fest: jobb kézzel kell a bal vállad fölött bedobni az érmét – külön személyzet porszívózza ki az így összegyűlt rengeteg aprót, amelyek aztán karitatív célra fordítódnak.

4. Fusimi Inari-nagyszentély, Japán

A 8. századi szentély imacsarnokához két út vezet, összesen 10 000 cinóbervörös torii, azaz szentélykapu alatt. Eredetileg a rizs és szaké istenéhez épült templom ma a szerencsét keresők kedvelt helye is. Azok az üzletemberek, akik a következő vállalkozásukat sikerre szeretnék vinni, egészen a tetejéig felmásznak.

5. Nürnberg, Németország

A vásártér felett található 14-dik századi gótikus szökőkút dús mintázottságával, bonyolult faragványaival, aranyozott csúcsaival is szemrevaló, azonban igazi különlegessége abban rejlik, hogy két gyűrű ágyazódik a rácsba, és szerencse éri azt, aki azokat megpörgeti.

6. Hagia Szophia, Törökország

Az Isztambul szívében fekvő bazilika nem csak építészetileg lenyűgöző, de egy különleges szerencsehozó helyet is rejt. Az „Izzadó oszlop” ugyanis az alatti lévő víztározóból folyamatosan nedvességet szív fel, amely az oszlop falán kiütközik. A babona szerint, aki ezt megérinti, annak szerencséje lesz, a látogatók már egész mélyedést vájtak így az oszlopba. Egy másik hiedelem szerint, ha a hüvelykujjunkat az oszlopra helyezzük, és egy kört írunk le a kezünkkel, akkor egy kívánságunk teljesül.

7. Abraham Lincoln sírhelye, Illinois, USA

A szerencsevadászoknak érdemes odafigyelniük az emlékhely előtt található, hatalmas bronz szoborra, ugyanis több ezer látogató dörzsölte már csillogóra a néhai elnök szerencsét hozó orrát.

8. Firenze, Olaszország

A Mercato Nuovo déli részén álldogáló bronzba öntött vaddisznó (olaszul Il Porcellino) nem egy sima szobor: azokat a látogatókat, akik egy pénzérmét helyeznek a szájába nem csak szerencse éri, de később biztosan vissza is fognak térni Firenzébe.

9. Kati néni, Székesfehérvár

Kati néni, a fertályos asszony bronzszobra  a Liszt Ferenc sétálóutcában található. Az egykori fehérvári piac jellegzetes alakját, a portékáit Felsőváros városrészből kiskocsijával a belvárosi piacra toló idős asszonyt ábrázoló szobor Kocsis Balázs  alkotása, ihletője pedig Molnár Imréné Boda Katalin volt, aki még 93 éves korában is árulta döcögős kocsiján a tejet, tejfölt és a sült liba- és kacsafertályokat. Állítólag aki megfogja Kati néni orrát, annak szerencséje lesz – ma már teljesen fényes a szobor ezen része.

https://www.instagram.com/p/7XlNeZunqy/?tagged=katineniszobra

https://www.instagram.com/p/BdVHiMQFCcu/?tagged=katineniszobra

Forrás: www.housebeautiful.com