Sajnos nagy számokról beszélhetünk.

Igazából még azt is csak becsülni lehet, hogy évente mennyi madár esik áldozatául a vezetékeknek. A legvalószínűbb, hogy kb. 200-300 000 példányról beszélhetünk, amelynek közvetlen természetvédelmi kár értéke több milliárd forint. Emellett minden esetben számolni kell a közvetlen gazdasági kárral is, hiszen az elpusztult madarak által el nem fogyasztott mezőgazdasági kártevők okozta terményveszteség, illetve az ellenük történő vegyszeres védekezés költsége is elérheti a százmillió forintos nagyságrendet.

Az elektromos szabadvezetékeknek történő ütközés, illetve a villanyoszlopok fejszerkezetének nem megfelelő kialakítása miatti áramütés régóta ismert, és világviszonylatban is az egyik legjelentősebb veszélyeztető tényező a madárfajok védelmében.

Bár a köztudatba általában csak a nagyobb madarak, pl. elpusztult gólyák kerülnek be, valójában a veréb mérettől a túzokig, rengeteg fajt fenyeget a kis- és középfeszültségű, valamint a vasúti elektromos szabadvezeték-hálózat közel százezer km hosszúságú rendszere a hozzátartozó több, mint egymillió oszloppal együtt!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által kidolgozott új, okostelefonon is kitölthető elektronikus adatgyűjtő űrlap segítségével mostantól a lakosság is hozzájárulhat a madarakra veszélyes oszlopok és vezetékszakaszok felderítéséhez, ez alapján pedig a hatósági bejelentések megtételéhez. Az űrlap itt található: https://goo.gl/YqcEjL

Amennyiben tehát áramütött madarat találunk, tegyük meg a bejelentést!

Az MME a jövőben a lakossági bejelentő űrlap alapján beérkező adatok alapján is kérni fogja a megyei kormányhivatalokat, hogy tegyenek lépéseket a bizonyítottan madarak elhullását okozó, különösen veszélyes vezetékszakaszok madárbarát átalakíttatására.

Fontos megemlíteni, hogy a probléma mérséklésén évtizedek óta dolgoznak együtt az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály, az állami természetvédelem és az áramszolgáltató vállalatok szakemberei. Ennek az együttműködésnek köszönhetően közel százezer oszlop madárbaráttá átalakítása történt meg részben vagy egészben.

Segítsük tovább ezt a munkát, éljünk a lehetőséggel!

Forrás: www.mme.hu