A világ kincsei.

Messze északon, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon, ahol a fagy és a hideg az úr, egy különleges trezort találunk. Az Északi-sarki Világarchívum (Arctic World Archive, AWA) egyedülálló módon vállalja a digitális adatok hálózaton kívüli megőrzését a Föld legészakibb, ezer főnél népesebb városában, Longyearbyenben kiépített tárolójában.

Az AWA 2017. március 27-én kezdte meg működését a Spitzbergák legnagyobb szigetén, ahol a nemzetközi magbunker is működik. Az archívumot egy 1996-ban felhagyott szénbánya mélyén alakították ki. A pótolhatatlan dokumentumok és műtárgyak digitális másolatait őrző trezorban az elmúlt években összesen huszonhat ország intézményei (többek között a Brazil és a Mexikói Nemzeti Levéltár, a Norvég Nemzeti Múzeum, a Vatikáni Apostoli Könyvtár, a Pisai Egyetem) és nemzetközi szervezetek (az Európai Űrügynökség és az UNICEF) helyezték el anyagaikat. Őriznek itt egyedülálló sporttörténeti dokumentumokat, spanyol politikai iratokat, 19.századi olasz fotográfiákat is.

A helyszín állítólag mind a természeti, mind mesterségesen előidézett katasztrófák esetében túléli a csapást. A világ legbiztonságosabb helyén elhelyezett adatok évszázadokig megőrződnek.

Az örökségek nagy részét digitálisan tárolják, mélyen a sarkköri hegyek gyomrában, 42 nemzet által katonailag semlegesnek elismert területen, a hideg és száraz permafroszt rétege alatt, távoli, biztonságos, alig elérhető helyszínen.

Ide került most az Országos Széchenyi Könyvtár által átadott hat filmtekercs, amelyen megtalálhatók Mátyás király corvinái, Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor térképgyűjteményének válogatott darabjai (köztük a Lázár deák-féle, első magyar nyomtatott térkép), valamint a XX. század első harmadában készült grafikus plakátok. A kiválasztott gyűjteményrészek hazai és nemzetközi szinten is páratlannak tekinthetők, és hűen tükrözik az OSZK állományának sokszínűségét.

Fotó: www.museum.hu

Forrás: www.museum.hu