Csapdába ejtett hő.

Egy kínai agronómus honosította meg a fagyos Kanadában azt a módszert, amellyel a zord területeken is lehet egész évben friss zöldet termeszteni. A megoldás északi országban is működőképesnek tűnik, ráadásul fűtési költségeket sem igényel.

Dong Jianyi kizárólag a termodinamika törvényeire és anyagaira hagyatkozva termeszt uborkát, paprikát, salátát, paradicsomot. Akár a hideg, zord, Albertában szokásos telek mellett is burjánzanak így a zöldségek anélkül, hogy áramot fogyasztanának. A Fresh Pal Farms vélhetően Kanada legnagyobb passzív üvegháza.

Kína hideg északi területein szintén nem könnyű zöldségeket termeszteni, a hideg mellett a sötét telek is jellemzik ezt a vidéket. Technológiai újításokra van szükség, a passzív üvegházak nem használnak áramot, a fagyos időjárás mellett mostanra igen elterjedtté váltak az ázsiai ország egyes területein.

A 90 méter hosszú, 9 méter széles üvegház acélkeretre erősített két poliolefin műanyag tetőből áll. Egy elektromos motor segítségével tudják kinyitni vagy összehúzni a szigetelő takarót, így csapdába ejtve a nap közben összegyűjtött hőt. Ezzel a módszerrel az 1000 m²-es belső teret sikerül 28 °C-osan tartani, akár még a – 7 °C-os decemberi zimankóban is.

Az üvegház északi oldalán egy 60 cm vastag agyagfalat találunk, amely sokkal könnyebben összegyűjti a fényt a délre álló napból. Éjjel az agyag hőt sugároz a térbe, ezzel is biztosítva, hogy a növények túléljék a kanadai fagyos hőmérsékletet, ami akár –35 °C-ot is elérheti.

Az elmúlt évben Dong 13 tonna paradicsomot szüretelt, miközben közel 10 millió Ft-ot takarított meg az energia- és fűtési költségeken.  Meg kell ugyanakkor említeni, hogy a passzív, napenergiával működő üvegházak építésének magas előzetes költségei vannak, de ezek néhány év alatt megtérülnek az energiamegtakarítás révén, mivel az üvegházak általában földgázzal működnek.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, képek: Fresh Pal Farms/Dong Jianyi/YouTube

A kiemelt kép illusztráció.