Túlélési stratégiák.

Namíbia gazdag biológiai sokféleséggel, elképesztő növényvilággal büszkélkedhet. A botanikai különlegességek közül jó néhány endemikus faj az ország klimatikus kihívásaihoz adaptálódott. Némelyik egészen fura, szokatlan külsővel hívja fel magára a figyelmet.

Fűfa

A fűfafélék közé, spárgavirágúak rendjébe tartozó Aloidendron dichotomum-ot tegezfának is nevezik. A bennszülöttek ugyanis a palackszerű ágait kivájták és tegezt készítettek a nyilaikhoz. A szukkulens különös külsejű, a levelei gyökerekre emlékeztetnek, és az egész fa úgy fest, mintha fejjel lefelé állna.

A helyi tradíció alapján jószerencsét hoz mindenkinek, aki imádja és gondozza. Állítólag, ha valaki kiás egy fát, gyémántra lel ott, ahol nő. Szerencsére, mivel szent faként tisztelik, senki sem akarja kiásni. A fura fa Namíbia déli részén nő, ahol egy egész, spontán kialakult, védett ligetet is találunk.

Elefántláb

Az elefántlábnak nevezett Pachypodium namaquanum ugyancsak egy Dél-Afrikában őshonos szukkulens. Egyetlen törzse akár 3 méter magasra is nőhet, és tényleg egy elefánt lábához hasonlít. A tetejét egy levélrozetta koronázza, az egész növényt hegyes tüskék borítják.

Csodálatos velvícsia

A csodálatos velvícsia (Welwitschia mirabilis) csak Namíbia és Angola száraz sivatagjaiban él. A növény hatalmas, széles levelei folyamatosan nőnek. Csupán kettő levelet fejleszt egész életében, amelyek gyakran szálakra szakadnak, ahogy a szél tépázza őket.

A vizsgálatok szerint némely példányok 1500 évesnél is idősebbek. A velvícsia extrém lassan nő, évi 8-15 cm-t, de akár a 1,5 méteres magasságot is elérheti. Egy ezeréves tő emiatt már 150 méternyi levelet növeszthet, de a levél csak 4-6 méter hosszú, mivel a hegye folyamatosan elhal, kopik. A legnagyobb példányok átmérője 4 méter körül van. A levelek nagy vastagok, kb 1,4 cm-esek, segítenek abban, hogy alatt a talaj hűvös és nedves maradjon, ami alapvető a növény túléléshez a sivatagban. Az eső esetleges arrafelé, így a növény az éjjel képződő ködből gyűjt be a nedvességet. A légcserenyílások ezért éjszaka vannak nyitva és bezáródnak, ha felszáll a köd.

Damara kutyatej

A Damara kutyatej (Euphorbia damarana) karcsú, szürke szukkulens, bokros növekedéssel. Akár a 2,5 méteres magasságot is elérheti és toxikus tejnedvet termel. A növény egyike a legmérgezőbbeknek Namíbiában.

Euphorbia damarana-1269

A toxikus, tejes, gumiszerű lé képes megölni az embereket és az állatokat is, kivéve az orrszarvút és az oryxot, akik fogyasztják. Állítólag, ha nyílt sebbel érintkezünk a növénnyel, a mérge halálos számunkra.

Euphorbia damarana-1285

Forrás: www.amusingplanet.com