Van, aki forrón szereti.

A nyugati világ szörnyen elfoglaltnak tűnik. A mindennapok taposómalmában már lassan olvasni, vagy kávézni sincs időnk. Mikor jártunk utoljára a természetben? Mitől várjuk a feltöltődést, ha nem hagyunk helyet a pihenésnek? Van, aki máshogy csinálja. Egyes népeknek, nemzeteknek tökéletesen megy a kikapcsolódás, lessük el tőlük a módját!

Izland: forró fürdő

A szigetországnak több geotermikus területe van, mint bármely más országnak.  Nem csoda, hogy dacára a sötétnek, zord klímának, és a kietlennek tűnő területeknek, az izlandiak az egyik legelégedettebb nép a világon. Télen-nyáron előszeretettel áztatják magukat a szabadban, friss levegőn, forró vízben, fiatalok, idősek, családok egyaránt.

Dél-Afrika: ubuntu

Az ubuntu tulajdonképpen egy filozófia, zulu eredettel, dél-Afrika keleti partvidékéről, de széles körben és távolra terjedt el a kontinensen. Valójában az emberiség és emberség ünneplése, dicsőítése. Szabadfordításban kb. annyit tesz: emberség mások felé. Az ubuntuval rendelkező személy nyitott, közvetlen, nem retten meg másoktól, azok jó képességeitől, mivel megvan a saját önbizalma, tudja, hogy ő mindenki az egész része, alkotóeleme.

Észak-Amerika: zsályával való tisztítás

New York nagyvárosában is zsályával füstölnek és tisztítanak, amikor új lakásba költöznek. Ez egy bennszülött amerikai szokás, amit azért végeznek, hogy megtisztítsák a levegőt, a teret, a lakás „szellemét”.

A szertartás segít megszabadítani a helyet a nem kívánatos dolgoktól. Előtte ki kell takarítani a házat, fel kell készülni, főzni kell, épp úgy, mintha egy ünnepet várnánk.

https://www.instagram.com/p/Bc-5UZwBSgi/?tagged=sagesmudging

Norvégia: friluftsliv

A friluftsliv a szabadtéri életre vonatkozó norvég filozófia. Igazából a természet éltetését jelenti. Nem arról van szó, hogy a modern életet és a technikai vívmányokat el kell dobni, de törekedjünk arra, hogy minél több időt töltsünk a természetben. Horgászat, séták, fáramászás: egyszerűen kinn lenni és részévé válni az erdőknek, mezőknek – ez a friluftsliv.

Svédország: fika

Egy nagyszerű dolog, amit itthon is be kellene vezetni! Svédországban a fika nevű kényelmes kávészünet nem 5 percig tart, mint nálunk: sütemény és beszélgetés is jár mellé. Nem csak a dolgozók tartják ezt, de szinte mindenki megáll erre az időre – remek alkalom összefutni barátokkal, kollégákkal, családtagokkal.

https://www.instagram.com/p/Bjr9GyDFKRy/?tagged=fika

India: nevető jóga

Mindenféle jóga létezik már: kecskével, kutyával, sörrel – nem is olyan meglepő, hogy Indiában nevető jóga is van. A gyakorlat a légzéstudományt egyesíti a boldogságot hozó hormonok felszabadulásával, amit egy jóízű hahotázás vált ki. A szakértők szerint a test nem tudja elkülöníteni az igazi nevetést az erőltetett mű-kacagástól. A nevetéssel járó jó érzés és hatás is mindkét esetben tapasztalható.

Brazília: capoeira

Brazíliában ősidők óta űzik a capoeira-t, ami egyfajta küzdősport, ötvözve akrobatikával és tánccal. Művelői szerint felszabadít és tökéletesen kikapcsol, ráadásul át is mozgat.

Argentína és Uruguay: maté

A maté tea vagy más néven yerba mate tea egy ital, amit többnyire tradicionális tartóból, egy tökféle héjából fogyasztanak, fémből készült szívókával. A maté egy örökzöld, alacsony növésű fafajta, a teát bőrszerű leveleiből és kisebb hajtásaiból készítik. Fogyasztói számos pozitív hatást tulajdonítanak neki, de az orvosok mértéktartásra intenek.

Kína: tai chi

Több évszázados tradíció, ahol a fizikai gyakorlat és a tudatosság egyesül, lassú mozdulatokban, mintha csak egy anti-aerobicot látnánk. Kitartott pózok, amelyekhez egyensúly, légzéskontroll és meditatív koncentráció szükséges.

Tibet: hangtálak

A tibeti hangtálak egyedi, dallamszerű hangot hallatnak, amikor egy bőrbe tekert bunkóval ütik őket. Ez a meditációs szertartás keretében megszólaltatott hangszer állítólag segít a test és lélek rezgéseinek rendbetételében.

https://www.youtube.com/watch?v=RgqxZU6_qOY

Forrás: www.treehugger.com