Belsőleg, külsőleg, mosáshoz.

Ősszel sok helyen találunk földre hullott, fényes barna vadgesztenyét: a gyerekek örömmel gyűjtögetik őket, állatok, bábuk készülnek belőlük. Kevesen tudják, hogy a vadgesztenye nem csak díszítésre jó, gazdag különféle hatóanyagokban, ezért számos alkalmazása ismert.

Őrzi a vénák egészségét

A vadgesztenye segíti a vénás keringést, hozzájárul az erek egészségéhez, főként visszeres betegségek kezelésében alkalmazzák (visszérgyulladások, visszértágulatok, aranyér). Hatásosnak bizonyult bizonyos bőrhibák kezelésében is (pl. pattanásos és rosaceás bőr).

Belsőleg is alkalmazható, de kizárólag a gyógyszertárakban, patikákban kapható tabletták, kapszulák formájában. Ugyanis a vadgesztenye magas szaponin tartalma az ember számára mérgező.

Külsőleg is használhatjuk, akár kész készítményeket is alkalmazhatunk, akár magunk is próbálkozhatunk tinktúra vagy krém készítésével. Kapható alkoholos kivonat, olajos kivonat, pép, gél, krém formában is.

A növénynek kérgét, virágját, magját és leveleit is gyűjthetjük. A virágokat, leveleket áprilistól júliusig szedjük, a fényes gesztenyét pedig szeptember-októberben.

Boszorkánykonyha otthon

Érdemes otthon megpróbálni tinktúrát és krémet készíteni, mert ezekbe a kencékbe biztosan nem kerül káros anyag, tartósítószer – csak az lesz benne, amit mi beleteszünk.

Vadgesztenye-tinktúra házilag

A vadgesztenyéből házilag is készülhet tinktúra, azaz alkoholos kivonat. Ez a szer kizárólag külsőleg, bedörzsölésre alkalmazható – remek segítség az elnehezült, visszeres lábnak. Az érgyulladások mellett ízületi gyulladásokkal szemben is hatásos.

Az összegyűjtött friss vadgesztenyét hámozzuk meg, majd aprítsuk fel a belső fehér részt, és tegyük egy zárható üvegbe. Ezután öntsük fel minimum 70%-os, patikában kapható alkohollal úgy, hogy a folyadék ellepje a gesztenyéket. Az üveget jól zárjuk le és tegyük fénytől védett helyre, de közben minden nap erősen rázzuk fel.  Három hét elteltével szűrjük le, és az alkoholos folyadékot használjuk bedörzsölésre.

Krém készítése házilag

A házi vadgesztenye krém a visszeres lábak ápolására kiváló. Készítéséhez szükség lesz az előzőleg már elkészített vadgesztenye tinktúrából 150 ml-re, étkezési zselatin porra és levendula olajra. Egy serpenyőben oldjunk fel 3 tasak növényi zselatint 150 ml vízben, folyamatos kevergetés közben. Amikor sűrűsödni kezd, lassan öntsük hozzá a vadgesztenye tinktúrát, majd cseppentsünk bele 5 csepp levendula olajat. Ha eléri a megfelelő állagot, öntsük sterilizált üvegbe. Ügyeljünk arra, hogy használat előtt végezzünk bőrpróbát – érzékeny bőrűeknél gondot is okozhat a krém.

Vadgesztenye olajos kivonata házilag

Szintén visszerekre, vagy ízületi gyulladásra, sőt ödémára és rosáceás bőrre is használható az olajos kivonat. Ennek készítéséhez is szükségünk lesz a már kész tinktúrára, ehhez öntsünk 1 dl olívaolajat, majd adjunk hozzá 5 dkg disznózsírt. Ezt az elegyet tálastul tegyük gőzfürdőbe 30-40 percre, egy edény felforralt víz fölé. Ezután vegyük le, hagyjuk kihűlni. 1-2 napra tegyük hűvös helyre majd újra melegítsük fel, szűrjük le  és töltsük üvegbe.

Környezetkímélő mosószer egyszerűen

A vadgesztenye barna termése mosásra is alkalmas, magas triterpén-szaponin tartalma miatt. A környezettudatos felhasználók különböző receptekre esküsznek. A legegyszerűbb lehetőség szerint kisebb darabokra kell vágni a gesztenyéket, majd egy befőttesüvegbe tenni, és annyi vizet önteni rájuk, amennyi ellepi őket. 24 óra múlva a folyadékot le kell szűrni, és már használhatjuk is a mosógépben folyékony mosószerként. Ugyancsak gyorsan elkészülünk, ha az összevagdosott gesztenyéket turmixgépben felaprítjuk, majd sütőbe tesszük, és egy órán keresztül 50°C-on sütjük. A kapott daraszerű anyagot mosózsákba pakoljuk, és már használhatjuk is!

Forrás: www.gyogynovenysziget.hu