Különleges évfordulót ünnepelünk.

Minden évben az interneten lehet szavazni a következő év madarára, idén azonban különleges módon alakult a cím odaítélése. Az MME közleménye szerint ennek az az oka, hogy idén húsz éve tért vissza hazánkba fészkelő fajként a vándorsólyom. Ezért a szakmai stáb javaslatára az elnökség úgy döntött, hogy 2018 év madara ez a faj legyen.

A vándorsólyom Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 Ft.

A sólyomfélék családjába tartozó madár a világ legelterjedtebb ragadozómadara. Kozmopolita faj, majdnem az egész Földön megtalálható. Híres elképesztő sebességéről, mivel zsákmányszerzéskor irányított zuhanórepülés közben képes elérni a 322 km/h-t, és ezzel a Föld leggyorsabb állata.

Elsősorban közepes méretű madarakat fogyaszt, de kisebb emlősökre, hüllőkre, rovarokra is vadászik. Tojásait a sziklák szélére, újabban a városok tömbházaira is rakja; fészke alig van, vagy egyáltalán nincs.

A 20. század második felére sok helyen veszélyeztetett fajjá vált, főleg a nagy hatású rovarmérgek miatt, mint amilyen az 1970-es években betiltott DDT is volt.

A vándorsólyom magyarországi állománya az 1930-as években 40–50 pár lehetett. Legkedveltebb költőterületei közé tartozott a Bükk-vidék, a Zempléni-hegység, ezen felül a Dunakanyar és tágabb térsége: a Pilis, a Börzsöny és a Gerecse. 1950-ben 19 párra becsülték az országos állományt, de csak néhány párnál találtak fiókákat. Az állomány csökkenésében ekkor a fészkek kifosztása is jelentős szerepet játszott. Az Európai Természetvédelmi Bizottság 1973-ban, Strasbourgban tartott ülésén készült jelentésében megállapította, hogy a világállomány csökkenését a környezetben tartósan felhalmozódó, szintetikus rovarirtó szerek, főleg a DDTbevezetése okozta.

Ebből az időből származó utolsó ismert hazai költőhelye a bükki köveken volt 1964-ben, ekkor a Budapesti Állatkert számára begyűjtötték a fiókákat. Ezután sikeres költésről egy ideig nem volt adat. Egy nagyméretű balatoni halpusztulást követően Magyarországon – a világon először – 1968-ban a DDT használatát betiltották, és ezt követően még évtizedeket kellett várni, amíg a kedvező hatások jelentkeztek.

1997-ben Magyarországon 33 év után ismét sikeresen költött vándorsólyom, a fészekből két fiatal madár repült ki. Az azóta eltelt 20 évben a vándorsólyom minden évben sikeresen költött hazánkban. A párok száma lassan növekszik, 2005-ben már hét pár fészkelt. A 2012 januárjában végrehajtott madárszámlálás eredménye alapján 17 vándorsólyom telelt Magyarországon.

Forrás: www.mme.hu