Ne ide menj üdülni, ha kedves az életed!

A világon számos olyan hely létezik, amelyik lélegzetelállítóan fest: tűzhányók, meredek völgyek, végtelen sivatagok. Igen, a képeken valóban lenyűgözőek. Élőben viszont inkább életveszélyesek.

Következzen belőlük egy csokorra való:

Death Valley, USA

Mint a forró katlan, olyan tud lenni ez a lenyűgöző hely, nem véletlen, hogy itt mérték a legmagasabb hőmérsékleti rekordot (56.7°C). Ebben a száraz sivatagi környezetben még a legkeményebb legények is csak 14 órán keresztül bírnák ki víz nélkül.

Fotó: Tpsdave

Danakil-mélyföld, Eritrea

A hőmérő higanyszála itt is gyakran kúszik 50◦C fölé, számos aktív vulkán, mérgez gázt lövellő gejzír tarkítja a tájat. Brutális körülmények uralkodnak, mintha megelevenedett volna a pokol. Persze néhány bátor kalandort még ez sem rettent vissza a kirándulástól. Saját magad, vezető nélkül ne indulj útnak, az ugyanis szigorúan tilos!

Fotó: (c)V

Mount Washington, USA

Ez az idillinek tűnő hely tartja a leggyorsabb szél rekordját, amit a Föld felszínén mértek. Kapaszkodj meg, az érték 327 km/h! Ha ettől még nem riadtál volna el, akkor a rémes hideg és a szakadó hó fog majd elrettenteni. Az 1917 méteres hegycsúcs az egyik legveszélyesebb a világon, az extrém körülmények miatt. Annyira, hogy az emberi szervezettel kapcsolatos kísérleteket itt is lehet végezni, mert a körülmények megfelelnek annak, mintha az egyén a Mount Everesten lenne.

Fotó: The Pilot’s-Eye View

Sinabung vulkán, Indonézia

Ez az aktív vulkán az indonéziai Szumátra szigetén fekszik. Igen gyakoriak a kitörések, sokszor a lakosok életét, házait is veszélyeztetik. Szinte minden évben beborítja a hamu vagy a láva a környező falvakat, és sosem tudni, mikor jön a következő pusztítás.

Fotó: Gonzalo Saenz de Santa Maria Poullet

Fotó: M.Jacobs

lha da Queimada Grande (Kígyók szigete), Brazília

Valahol az óceánban, nem messze a brazil partoktól fekszik a világ legveszélyesebb szigete. A hely nyüzsög a mérges kígyóktól, a kutatók szerint négyzetméterenként 5 kígyó él itt, úgyhogy nem sok esély van elkerülni őket. Állítólag a világítótorony is azóta automata, mióta az utolsó toronyőr is meghalt egy kígyócsípés következtében.

Fotó: Joao Marcos Rosa

Madidi Nemzeti Park, Bolívia

Mint egy képeslap, úgy néz ki ez a hely, mi lehet vele a gond?  Ez a terület az élőhelye a legveszélyesebb és legagresszívebb állatoknak és növényeknek: rengeteg olyan mérgező növény él itt, aminek már az érintése is bőrkiütést, viszketést, szédülést okoz. Hemzsegnek a trópusi paraziták, amelyek már egy apró seb estén is megfertőzhetnek minket.

Fotó: Jess Kraft

Halálvölgy, Kamcsatka, Oroszország

Az Oroszország távoli részén található Kamcsatkai félszigetnek is megvan a maga Halálvölgye. Az itt mérhető magas toxikus gáz szint nem csak az élni próbáló állatokat és növényeket tizedeli, de az erre járók is hamar rosszul lesznek tőle.

Fotó: (с) Igor Shpelenok

Bikini-atoll, Marshall szigetek

Ez a gyönyörű óceánpart pontosan úgy fest, mint a Paradicsom, de sokan tudják, hogy milyen borzalmak történtek itt. Számos nukleáris kísérlet színhelyeként mára egy radioaktív rémálom lett belőle. A lakosokat otthonaik elhagyására kényszerítették, és még mindig daganatos betegségeket okoz az itt mérhető extrém magas sugárzás, ezért betelepíteni nem tudják a szigeteket (termeszteni, állatot tartani itt nem lehet), de állítólag már bátran sétálhatunk rajta.

Fotó: (с) Pixabay

Elephant Kingdom, Chonburi, Thaiföld

A krokodilfarm tulajdonosai aztán nem félnek a veszélytől: a cseppet sem barátságos állatokat etető túrákat szerveznek az ide látogatóknak. A kis, fából készült lélekvesztőről krokodilokat etetni nem éppen életbiztosítás. A félig nyitott járműre felugráló-magasba kapó állkapcsok között nem szívesen lennénk.

Fotó: Jon Nok / SWNS

Afar-medence, Etiópia

Az Erta Ale vulkán a világ egyik legveszélyesebb vulkánja. A régiót gyakran érik apróbb földrengések, mély repedéseket, szakadékokat hozva létre. A vulkán 2 lávatavat rejt a kráterében. Ezek a lávák folyamatosan változásban, mozgásban vannak, és hozzájárulnak a rengeteg földrengéshez.

Fotó: Matthew and Heather

Nátron tó, Tanzánia

Földönkívüli, elhagyatott tájnak tűnhet, ami nem csoda: nem sok élőlény tud megmaradni ebben a különleges vizű tóban. A víz annyira lúgos, hogy ha egy állat beleesik, akkor szinte kővé válik, ez ugyanis a világ leglúgosabb tava. Nyilvánvaló, hogy a tóban fürdeni tilos, de a közelében sem ajánlatos hosszan tartózkodni a feltörő kén-hidrogén gáz szaga és mérgező mivolta miatt.

Fotó: Bildagentur Zoonar GmbH

Forrás: Bright Side