Nos, ezeket a virágokat nem az illatukért szeretjük.

A növényvilágban furcsa törvények uralkodnak, a virágok gyakran mérgezőek, megközelíthetetlenek vagy irtó büdösek. Ráadásul nem véletlenül!

A kellemetlen szagú virágok közül választottuk ki a 4 leget.

1. Titánbuzogány (Amorphophallus titanum)

Ronda és büdös. A világ egyik legkülönlegesebb növényének virága a 3 méteres magasságot is elérheti, és átható dögszagot áraszt, ezzel vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, miközben elriaszt vele sok kártevőt, és az embert is. A Szumátra trópusi erdejeiből származó növény föld alatti gumóját eredeti élőhelyén élelmiszerként fogyasztják. A világ néhány botanikus kertjében megcsodálhatjuk ezt a kétségkívül impozáns növényt.

A világ 4 legbüdösebb növénye nmnh.typepad.com

A világ 4 legbüdösebb növénye Greg Scales

2. Elefántláb yam (Amorphophallus paeoniifolius)

A titánbuzogány közeli rokona sem jó illatáról híresült el. A kedves családtag szintén iszonyatos tetemszagot áraszt, és neki a külseje sem éppen bájos. Több színváltozatban létezik, még fehér fajtája is ismert. Érdekes módon ez a növény is ehető, Ázsia egyes részein egyenesen csemegeként termesztik.

A világ 4 legbüdösebb növénye Barry Stock

A világ 4 legbüdösebb növénye Swallowtail Garden Seeds

3. Rafflézia (Rafflesia arnoldii)

A bűzversenybe beszáll a parazita, jellemzően fákon élősködő rafflézia is. A világ legnagyobb virága cím is az övé, hiszen a virág átmérője az 1 métert, súlya a 15 kg-t is elérheti. Érdekes módon se szára, se levelei, se gyökere nincs a növénynek (lehet, hogy nem is helyes a növények közé sorolni, van, aki gombának tartja, de ebbe most ne menjünk bele). A virág úgy bűzlik, mint egy rothadó, nyers hús, beporzását legyek végzik. Miután az óriás bűzvirág bimbója áttöri a parazitált gazdanövény kérgét, 10 hónapra van szüksége, hogy hatalmasra nőjön. Néhány óra alatt a húsos szirmok kinyílnak, és a virág már teljes pompájában ragyog. Sietnünk kell ilyenkor, virágában ugyanis csak pár napig lehet gyönyörködni. A veszélyeztetett faj Borneó, Szumátra és a Maláj félsziget őshonos növénye A helyiek sok bimbót nyílás előtt leszednek a népi gyógyászathoz vagy különleges csemegét készítenek belőle.

A világ 4 legbüdösebb növénye shankar s.

A világ 4 legbüdösebb növénye pinterest.com

4. Sárkánykonytvirág (Dracunculus vulgaris)

Ez a virág csak egy napig árasztja a nem túl kellemes illatát, szóval annyira nem vészes. Igaz, ez az illat hányingerkeltő, rohadt húsra emlékeztető, és természetesen a legyek odavonzására szolgál. Az Európa déli területeiről származó, nagy barnásvörös torzsavirágú dísznövényt ezeken a területeken – és újabban nálunk is – ültetik a kertekbe. Ezt viszont meg ne együk, mérgező!

A világ 4 legbüdösebb növénye Jarno

A világ 4 legbüdösebb növénye Jörg Hempel