Vodka lesz a rekorderből?

Colin és Donna Craig-Brown éppen a kertben gazoltak, amikor a férfi kapája megakadt valamiben. Megpróbálták kiásni a tárgyat és hamarosan egy hatalmas „szörny” bukkant elő a földből. Eleinte fura gombának hitték, de miután megkóstolták, kiderült, hogy egy gigantikus krumpli lapult a mélyben.

Az új-zélandi Hamilton városa melletti farmon talált burgonya nem mondható szépnek: a krumpli úgy fest, mint egy csúnyácska mutáns. Akárhogy is, valószínűleg rekorder lesz, ha a Guinness bizottság ezt hivatalosan is elismeri. Amikor a pár megmérte, 7.9 kg-ot mutatott a mérleg. Ez egy zsáknyi burgonyának vagy egy kisebbfajta kutyának a súlya.

Az augusztus 30-i szüret után egyfajta celebbé vált a krumpli, amit Dougnak neveztek el. A különös terményt ’szülei’ feltették a facebookra, autót készítettek számára, sétálni vitték, kalapot nyomtak a fejébe. Kiderült ugyanis, hogy a mókás fotókon jól szórakoznak az emberek.

Fotó: Donna Craig-Brown/AP

Később aztán precízebben is lemérésre került a gigantikus zöldség: 7,8 kg-ot mértek egy helyi kertészeti üzletben. Jelenleg egy 2011-es rekord van érvényben Nagy-Britanniából, ahol akkor egy kb. 5 kg-os krumpli termett.

Colin elmondása szerint semmiféle titkuk nincs a növénytermesztésben. Általában egy adag szalmát vagy tehéntrágyát terítenek szét a kertben. Korábban, mielőtt a gyomok elszaporodtak volna, uborkát termesztettek, de azt követően inkább krumplit ültettek. Vélhetően Doug önmagától szaporodott el egy régebbi ültetésből és jó néhány éve növekedhetett már.

Fotó: Donna Craig-Brown/AP

A házaspár számára is rejtély, hogy Doug miért épp náluk nőtt: a természet meglepetése. Sajnos a kiásása óta elkezdett összemenni és száradni a zöldség, a sérüléseken pedig megtelepedett a penész. Ezért aztán letakarították és most a fagyasztóban várja a további sorsát. Még az is lehet, hogy Colin burgonyavodkát készít belőle.

Forrás: www.npr.org