A cibetmacskák látják kárát.

Talán már sokan tudják, hogy a világ legdrágább kávéja a közönséges pálmasodró nevű cibetmacskaféle emésztőrendszerén áthaladt kopi luwak. Az állat még vörös formában eszi meg a kávébabot, de csak a héját emészti meg, így a végtermékben benne található maga a kávészem, amelyből az áthaladás során kivonódnak a kávé kesernyés ízéért felelős anyagok.

Egy ilyen kávé csészéjéért akár 14-22 ezer Ft-ot is elkérhetnek. Ez persze nem véletlen, hiszen a betakarítás nagyon nehéz. A szüretet a közönséges pálmasodró maga végzi, amikor a növényről begyűjti a legjobb gyümölcsöket, és meg is eszi őket. Ezek után már nyilvánvaló, hogy az ürüléket kell keresni, amely akár messze is lehet a terepen, és a beágyazott kávébabokat kell összegyűjteni.

Mondani se kell, hogy ezért aztán a termesztők megpróbálnak minél több kopi luwakot előállítani, minél kevesebb munkával. Ennek érdekében attól sem riadnak vissza, hogy szűk ketrecekbe zárják az állatokat, és gyakorlatilag rákényszerítsék a kávébabfogyasztásra őket. A cibetmacskák alapból nem keresik a társaságot, így a kevés helyen könnyen össze is verekedhetnek.

https://www.facebook.com/BACHLE424/videos/627165290974334/

https://www.instagram.com/p/BqBr3_jlzwL/

Nem csoda, hogy ebből a luxuskávéból mindössze néhány száz kg készül évente. Aki már kóstolta, azt állítja, hogy lágy íze a csokoládé aromájára hasonlít.

https://www.facebook.com/WildlifeAlliance/videos/924380217758072/

Kezdőkép: surtr/flickr/Wikimedia Commons