Rázzuk gatyába együtt a talajokat!

Az ELKH ATK Talajtani Intézet szervezésében egy új tudományos projekt indul 2021 tavaszán, amelynek alapja a civil közreműködés, vagyis a lakosság bevonása.

Egy egyszerű módszer segítségével, a talajélet és ezáltal a talajegészség kutatásához csatlakozhatnak a gazdálkodók és földhasználók.

A talajélet aktív időszakában elásott pamut alsónemű lebomlása ugyanis jelzi a talaj biológiai aktivitását, így közösen képet kapunk a talajok állapotáról országos szinten.

A programra 2021. 03. 28-ig lehet jelentkezni egy kérdőív kitöltésével.

A pamut alsónadrágot minden résztvevőnek elküldik. Ezt a ruhadarabot kell majd elásniuk 20-25 cm mélyen a művelt talajrétegbe egy meghatározott időszakban, majd nyáron, szintén egy adott héten kiásniuk. A leletről és a helyéről készült digitális fotót pedig a Talajtani Intézet munkatársai fogják elemezni képfelismerő technikával.

A kutatás arra a kérdésre keresi a választ, hogy az alsónadrág hány százalékát fogyasztják el a talajlakók.

Az elnevezés (Alsóban az élet!) nemcsak a kutatásban használt alsóneműre utal, hanem arra is, hogy vajon milyen valóságot ismerhetünk meg az elásott nadrágok által: mi zajlik lent, a föld alatt? Mivel a növények vázanyagának nagy része cellulóz, ami egy összetett cukor, és a pamut alsónadrág is nagy részben cellulózból áll, lebomlása jól modellezi a talajban végbemenő természetes folyamatokat.

Az ötletes program eredetije 2018-ban indult Oregon államban.

További információ:

A ELKH ATK Talajtani Intézet Facebook oldala
Alsóban az élet! – Rázzuk gatyába együtt a talajokat! | ATK TAKI (mta-taki.hu)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu