Hiánypótló játékok.

„Amikor Ryann kibontotta a babát, ez volt az első alkalom, hogy magához hasonló játékot látott. Hihetetlen pillanat volt az egész család számára.”

Valószínűleg a többségünk nem tudja, hogy milyen lehet másnak lenni, testi hibával, fogyatékossággal, látható különbözőséggel élni. Számos gyerek számára viszont ez jelenti a mindennapokat: megküzdeni azzal, hogy az ő bőre, keze, szeme másmilyen, mint a többieké. Ezeknek a gyerekeknek segít az elfogadásban, önérzetben Amy Jandrisevits, aki fantasztikus babákkal lepi meg őket. Az egykori szociális munkás most kézzel készít miniemberkéket, mégpedig nem is akármilyeneket.

Jandrisevitsnek azután jutott eszébe, hogy ilyen különleges babákat készítsen, hogy felfedezte: a fizikai különbség, sokféleség nincs jelen a játékpiacon. Elhatározta, hogy változtat ezen, ezért az elmúlt 4 évet arra szánta, hogy minél több hátrányos helyzetből induló gyereket megörvendeztessen.

Jandrisevits babái pontos minta alapján készülnek, személyre szabva, a leendő tulajdonos kicsinyített másaként. Miután a nő megkap egy rendelést, alaposan megnézi a részleteket a fotókon, minden jellemzőre figyelve. Lényeges, hogy a baba ugyanazokat a hiányokat, eltéréseket, sérüléseket hordozza, mint a kis tulajdonos.

Egy-egy figura elkészítése akár 7 órát is igénybe vehet. Minden baba mögött egy történet lapul, nem ritkán érzelmes, szívszorító. De minden történetben ott van egy gyerek, aki tökéletes a maga nemében.

Jandrisevits eddig már több mint 300 szívet melengető babát készített el. Elkötelezett a változás mellett, azt szeretné, ha meglátnánk az értéket, az ugyanolyan embert a másság mellett is.

A babákat nem ritkán szülők, gondozók kérik és fizetik, de nem minden gyerek ilyen szerencsés. Ha valaki nem tudja kifizetni, Jandrisevits maga állja a költségeket. Kerüljön bármibe, az elszánt nő mindenképpen a gyerek kezébe juttatja a babát. Ez már rég nem csak üzlet, hanem olyasvalami, amit muszáj megtennie.

Kezdetben végtaghiányos gyereknek készített babákat, de nem sokkal később érkeztek a megrendelések albínó vagy épp Down-kóros gyerekek részére.

“Tate azonnal észrevette, hogy a baba keze pont olyan, mint az övé. A gyerekek nem mindig értik pontosan, hogy mi az a kirekesztés, viszont mindig érzik.”

“Keagan minden orvosi vizsgálatra, kórházi tartózkodásra magával viszi Chipet (aki a csokiskekszről kapta a nevét).”

Forrás: mymodernmet.com