Talán az indiánok keze alakította.

Az USA-ban, az oregoni partok mentén, nem messze Cape Meares világítótornyától egy különös fára bukkanunk. A fa egy fordított polipot formáz, az ágak úgy nőnek, mintha az állat karjai lennének.

Fotó: Eddie Callaway/flickr

A fának tulajdonképpen nincs központi törzse, 6 ág gyertyatartószerűen nő az alapból, nagyjából 5 méteren át vízszintesen haladva, majd felfelé fordulva. A matuzsálem szokatlan alakját a helyi történészek és a Tillamook törzs leszármazottjai szerint a szélnek köszönheti, de az sem kizárt, hogy emberi kéz alkotta.

A polipfáról úgy vélik, hogy 2-300 éves lehet, azaz valamikor akkor bújt ki a földből, amikor még indiánok éltek a területen.

Fotó: flickr

Sőt, egy elmélet szerint maguk az indiánok voltak azok, akik ilyenné formálták a fát, hogy a rituálék során megtartsa a kenukat a halottaikkal. Akad szakértő, aki úgy véli, a fa kiemelten fontos szerepet töltött be, nagy tisztelet ötvözte, talán gyülekezőhelyként használták fontos törzsi rítusokhoz. A kiválasztott fát az indiánok maguk alakították, az ágakat vízszintes helyzetbe kényszerítve, amikor még rugalmasak és hajlékonyak voltak. Később pedig eltávolították a korlátokat és az ágak így felfelé tudtak növekedni.

Nem véletlen hát, hogy a fát úgy írták le, mint a világ egyik modern csodáját.

Fotó: Terry – travelling/flickr

Az évek alatt aztán többféle névvel illették, hívták a ’Szörnyűségek fájának’, ’Gyertyatartó fának’, nyilvánvaló okok miatt. A ’Tanácskozó fa’ elnevezés pedig hosszútávon kitart, arra utalva, hogy ez lehetett az a hely, ahol a vének döntéseket hoztak, a sámánok szertartásokat vezettek.

Fotó: Alicia Mueller/flickr

Vélhetően az, hogy ez a 14 méter kerületű, 32 méter magas szitka luc hogy természetes növekedésű -e, vagy kezek formálták, örökre rejtély marad.

Forrás: www.amusingplanet.com