Négylábú közmunkások.

A bécsiek egyik kedvenc pihenőhelye a Duna-sziget, ahol hamarosan egy csapat birka fog legelészni „fűnyírás” címszó alatt. A birkák a LIFE DICCA európai uniós környezetvédelmi projekt keretein belül kerülnek bevetésre. A Bécsi Városháza Duna-szigetért is felelős MA 45-ügyosztálya ennek érdekében kialakított egy fenntartható fűnyírási koncepciót, amelynek keretében jutnak főszerephez az állatok.

Örülhetnek az állatbarátok és a gyerekek, ugyanis májusban megjelennek a Duna-szigeten a bio-fűnyírók, azaz a bikák. A négylábúakat elkerítve fogják majd legeltetni.

A projekt célja, hogy növelje a városlakók tudatosságát a klímavédelem terén és ökológiai módon, bundás fűnyírókkal oldja meg a zöldterület karbantartását. Összességében az EU projekt keretében 10-20 %-kal szeretnék csökkenteni a város CO2 kibocsájtását és ráadásul a Duna-sziget karbantartási kiadásait is 10-15 %-kal mérsékelik majd a négylábúak.

A természetes fűnyírók bevetése egyébként nem újkeletű kezdeményezés Bécsben. A rautenwegi hulladéklerakó zöldterületein már a kilencvenes évek kezdete óta osztrák hegyi kecskék – pinzgauer kecskék – végzik el ezt a munkát.

Forrás: www.heute.at