Egyre közelebb a karácsonyhoz sokan már az ünnepi fogásokon gondolkodunk, fontolgatjuk, milyen finomságokkal lephetnénk meg rokonainkat, barátainkat. A karácsonyi rohanásban azonban nem mindig marad energiánk a legalapvetőbb szabályok betartására sem. Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

1. Bevásárlás

A tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek. Fontos, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk. Nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét, szavatosságát. Ha bármelyik nem felel meg a szabályoknak, inkább hagyjuk a polcon!

nebih-2

2. Főzés

Ahhoz, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia; az alapanyagok elkülönítése, az alapos sütés, főzés, valamint a gyors lehűtés.

nebih-1

3. Az ételek tárolása

Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor. Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat.
A megszáradt kenyérből csinálhatunk zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de felhasználhatjuk ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez, esetleg kenyérpudinghoz, felfújtakhoz is.
A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt!

nebih-3

Forrás: NÉBIH