Őshonos magyar gyümölcsfákkal.

A 10 millió Fa kezdeményezés különleges emlékkel készül a most ballagó diákoknak.  Mottójuk: „Csokor helyett gyümölcsfával ünnepeljük a ballagókat!”

Ráadásul nem is akármilyen gyümölcsfákkal, hanem a Tündérkert nevű, őshonos magyar gyümölcsfa fajtákat mentő kert csemetéivel. Ezáltal az kezdeményezés egy biodiverzitás megőrzési akció is egyben.

Idén a ballagók életéből fontos események maradnak ki: elmaradtak a szalagavatók, veszélyben a szerenádok, bankettek, ballagások. Most viszont lehetőség nyílik arra, hogy mégis maradandó emlékkel zárják a 2021-es évfolyamok az iskolai éveket. A diákokat szimbolizáló facsemeték szerte az országban hoznak majd gyümölcsöt, együtt fejlődnek és érnek a 2021-es évfolyammal.

A fákat a 10 millió Fa legapróbb falvakra is kiterjedő önkéntes hálózata ülteti el szerte az országban, az életben maradásukhoz alkalmas területekre. Főként magánkertekbe, de ahol van erre lehetőség, ott közterületekre is kerülnek.

Az alapítvány a ballagó középiskolai diákoknak, iskoláknak lehetőséget biztosít, hogy ha saját ültetést szeretnének szervezni, akár az iskola udvarára, környékére, megtehessék. A kezdeményezéshez elsősorban anyagi támogatással lehet csatlakozni a 10 millió fa weboldalán.

Nyáron gyümölcsfa térkép is fog készülni, amely az idei ültetésű gyümölcsfák pontos helyét dokumentálja. Erre a térképre külön jelöléssel kerülnek majd fel a később látogatható, azaz közterületre került fák és az itt igényelt “osztályfák” is. Mekkora élmény lesz majd 20, 30 év múlva együtt felkeresni ezt a fát!

A kiemelt kép illusztráció.