Elmélyülésre alkalmas, szellemiséget őrző hely.

Kihalt, de most újra életre kel: Mikes Kelemen 330 éves tölgyfáját nem vágják ki, hanem kápolnává alakítják. A Zágonban álló matuzsálem átalakításának feladata Mónus Béla magyarországi fafaragó művészre hárul. A művész már meg is kezdte a munkát, amelyet várhatóan szeptemberben fog befejezni. Ahogy a Krónika c. portálnak elmondta, egészen kicsi, kétszemélyes tér kialakítását tervezi, amely a remények szerint a háromszéki település turisztikai vonzerejét is növeli majd.

A néphit szerint a fát még Mikes Kelemen édesapja ültette. Most hatalmas, kiszáradt törzsét szeretnék értő módon átalakítani, a zágoni önkormányzat kezdeményezésére.

Fotó: www.mikes.ektf.hu/Wikimedia Commons

Mónus Béla nem először találkozik a szülőföld iránti vágy és hűség jelképeként számontartott 18 századi íróval, Mikes Kelemennel. Sőt, saját bevallása szerint régóta a kor, a szellemiség rabja. Korábban már két emlékművet is faragott Mikes Kelemen tiszteletére: az egyik az író szülőfalujában, Zágonban, a másik pedig Rákóczi Ferenccel való bujdosása színhelyén, a törökországi Rodostóban található.

Fotó: 3szek.ro/Bokor Gábor

A Krónika megkeresésére Mónus Béla elmondta, a zágoni polgármester felkérésére vállalta a különleges kápolna kialakítását, hiszen ezelőtt húsz évvel a Mikes-tölgy letört hatalmas ágából már szobrot, emlékművet alkotott. Egy kis ablak nyitása után derült ki, hogy – ahogyan sejtették – a fa belseje nem tömör, hanem belül egy nagy üreg tátong, és kb. 15-20 centis falvastagság tartja össze az egészet.

Fotó: 3szek.ro/Bokor Gábor

A belsejében gótikus, napkorongszerű gerendaboltozatot épített ki a fafaragó, és az üregekbe is szobrokat tervez. A stabilitás és időtállóság érdekében, a tölgy aljába ástak egy két és fél méter mély gödröt, ezt kibetonozták, majd vasakkal erősítették meg. A felső részt gomba- és penészölő szerrel, felületvédő, kültéri glazúrfestékkel is kezelik.

Forrás: kronika.ro