Átható szag.

Dögvirág néven több fajt is nyilvántartunk, leggyakrabban a titánbuzogányra vagy óriás kontyvirágra (Amorphophallus titanum), illetve az óriás bűzvirágra (Rafflesia) aggatják ezt az elnevezést. Előbbivel most egy rendkívül ritka esemény történt, két növény egyszerre bontott szirmot, így beporzás után magot is tudtak a növényről fogni.

Az elképesztő szerencse következménye lett, hogy 736 maggal gazdagodott a botanikus kert, ami segíthet a faj védelmében, megőrzésében.

Indonéziában, Szumátra és Borneó esőerdeiben ezek a növények teljesen véletlenszerű időközönként gazdagon virágzanak. A Japán Természettudományi Nemzeti Múzeum Tsukuba Botanikus kertjében azonban 2012 óta egyik növény sem hozott virágot a 10 példány közül.

A titánbuzogány buroklevéllel körülvett torzsavirágzata a világ legnagyobbja, magassága akár 2 méter is lehet. A napon olyan kémiai anyagot bocsát ki,amely odavonzza a beporzó rovarokat, elsősorban legyeket. A szag, amivel ezt megpróbálja elérni, rothadó húshoz, döghöz hasonlatos.

2023 májusában egy nőivarú virág 8 kis virágot hozott, 8 nappal azelőtt, hogy egy hímivarú példány egy hatalmas virágot bontott. A szakemberek gyorsan pollent vettek és mesterségesen beporozták a másik növényt. A művelet egy órán át tartott,  minden munkatárs az átható szagtól bűzlött. Novemberben aztán a  növény gyümölcsöt érlelt, a csapat pedig a 700 apró, piros gyümölcsből gyűjtötte be a datolyaszilvaszerű magokat.

Fotó: Japan’s National Museum of Nature and Science

Eddig minden mesterséges kísérlet kudarcba fulladt, hogy a fogságban tartott növényeket beporozzák, ugyanakkor természetes módon nem porzódtak be, ezért különösen értékes a mostani siker.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org

A kiemelt kép illusztráció.