Akár magad is elkészítheted a tél gyógyitalát!

Aki járt már Erdélyben vagy vannak erdélyi rokonai, ismerősei, az már minden bizonnyal találkozott az ottani csodaszerrel, a fenyőrügysziruppal. Sűrű, különleges ízű szörp ez, amelyet nem üdítőként, hanem megfázásra, immunrendszer javítására, légúti fertőzésekre alkalmaznak.

Méz és fenyő: ütős páros

A méz már önmagában egy természetes gyógyszer, hiszen a benne rejlő antioxidánsok erősítik az immunrendszert, hatásos védelmet biztosítva az influenzás, meghűléses megbetegedésekkel szemben. Remek köhögés elleni finomság is, a kaparó, égető torokfájást is enyhíti. A friss fenyőhajtásokban is antibakteriális hatóanyagok találhatóak, amelyek szintén elpusztítják a gyulladást, fertőzést okozó kórokozókat, és az immunrendszert is aktivizálják. Ráadásul kiváló nyákoldó hatásúak, emiatt a szirup remek köptető! Ezen felül igen magas a C-vitamin tartalma, valamint a tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, illóolajokat.

Fenyőrügyszirup

Ha magad szeretnéd elkészíteni

Hazánkban nem hemzsegnek a fenyőerdők, de aki nekifog a készítésnek, forgalommentes helyről gyűjtse a rügyeket; a gyűjtés ideális ideje április vége-május eleje. A leszedett hajtások egészségesek és rovaroktól mentesek legyenek. A 3-7 cm hosszúságú rügyek a legalkalmasabbak a gyűjtésre. Használhatunk lucfenyőt, vörösfenyőt, ezüstfenyőt, erdei fenyőt, jegenyefenyőt akár. Aki nem ismeri a fenyőket, figyeljen arra, hogy a fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa minden része rendkívül mérgező, véletlenül se abból szedjen! A fenyőrügyeket alaposan mossuk és szárítsuk meg.

Fenyőrügyszirup

A legegyszerűbb recept szerint a fenyőrügyekkel telerakunk egy üveget, majd mézet öntünk rá (lehet akácméz, de virágméz is akár). Ezt követően az üveget jól lezárjuk, majd a napon hagyjuk 1-2 hónapot érni. Ez idő alatt természetes módon kiválasztódnak a jótékony hatású anyagok. Az idő leteltével szitán vagy szűrőn leszűrjük. A szűrés könnyebben megy, ha meleg vízbe állítva, picit meglangyosítjuk a mézet (Dr. Csabai Zsolt receptje).

Egyéves kor alatt gyerekeknek nem ajánlott fenyőrügy szirupot adni, már csak a méz miatt sem. Mi viszont bátran fogyaszthatjuk a megfázásos időszakban ezt a mézes keveréket!

Ha idén már nem tudunk nekikezdeni a fenyőszirupnak, szerencsére kapható is, egyenesen Erdélyből, kizárólag természetes összetevőkből, akácmézzel készítve. Részletek: http://www.bioeel.hu/