Fura parazita.

Az afrikai földikürt (Hydnora africana) a farkasalmafélék családjába tartozó, bizarr kinézetű növény. Afrikában őshonos, leggyakrabban a kontinens déli részein találkozhatunk vele. Jakkalskosnak, vagyis sakáleledelnek vagy jackal gyümölcsnek is nevezik.

Ez növény teljesen levéltelen, nem tartalmaz klorofillt sem. Első ránézésre nem is gondoljuk, hogy növényt látunk, annyira szokatlan a megjelenése, inkább egy gombához hasonlatos.

Az afrikai földikürt nem fotoszintetizál, hanem parazita, a kutyatejfélék családjába tartozó növények gyökerein élősködik.

Hydnora africana

Sötétbarna, húsos szárral rendelkezik.  Szembeötlővé igazán a virágzásnál válik, virágai gömbalakúak, kívül barnák, belül világos lazactól narancsvörösig terjedő színűek. A virág kellemetlen, átható szaggal csalogatja magához a beporzókat, főként a dögbogarakat. Az elvirágzás után a föld alatt gyümölcsöt érlel, amely 2 év alatt érik be teljesen. A termés vastaghéjú, belseje zselés, édeskés. Egyetlen termés 20 ezer magot is tartalmazhat.

Hydnora africana

Néhány állat, így például a sakálok és páviánok fogyasztják az ehető gyümölcsét. Az emberi fogyasztásra is alkalmas gyümölcsöt szüretelik is, a népgyógyászat például hasmenés kezelésére használja, kiváló csersav- és keményítőforrás.

Hydnora africana (Hydnoraceae) © W. Barthlott, Lotus-Salvinia.de, (auf Euphorbia mauritanica)

Forrás: themysteriousworld.com