Extra hő és tápanyag.

Oroszország keleti részén, Szahalin szigetén mesebeli, óriási növények nőnek. A hajdina, a bojtorján vagy az acsalapu itt akár 5 méter magas is lehet. A földdarab arról ismert, hogy az ország legnagyobb szigete, ugyanakkor a japán-orosz konfliktusok fő terepe is. Az igazi érdekesség azonban az, hogy olyan lágyszárú növények nőnek itt hatalmasra, amelyek máshol jóval kisebb méretet érnek csak el.

odditycentral.com

Az orosz (korábban szovjet) tudósok már régóta kutatják ezen óriások titkát. A 3 méteres hajdina, az 5 méteres lapulevél kiváló fotótémát jelentenek az arra járóknak.

odditycentral.com

A hatalmas méret nincs összefüggésben a növények fajtájával, sokkal inkább bizonyos környezeti tényezők következménye. Ha egy itt növő növényt kiástak és máshol ültettek el, akkor a szokványos méretére nőtt csupán.

odditycentral.com

A szigeten 12 olyan területet azonosítottak, ahol a méretes növények élnek, úgy tűnik, hogy a gyakori tektonikus tevékenységek befolyásolják az előfordulásuk helyét. Az elméletek szerint a gigantikus méretű növények az agyagos, vízzel teli talajban nőnek, a földkéreg törései felett, amelyeken keresztül nagy mennyiségű hő és ásványolaj eredetű szénhidrogén jut el a gyökerekhez. Magas réz- és krómszintet is kimutattak itt a talajban.

odditycentral.com
odditycentral.com

Forrás: odditycentral.com