Eltöltenél itt egy életet?

Green Bank egy város Nyugat-Virginia-ban, az USA-ban – vélhetően a Föld egyik legnyugodtabb helye (legalábbis a városok tekintetében).  Itt nincs mobil, nincs wi-fi, nem szól a rádió és a TV sem. Azonban Green Bank nem elmaradott, világvégi hely. Sőt: itt „lakik” a világ legnagyobb, teljes mértékben kormányozható rádióteleszkópja, a Robert C. Byrd Green Bank Telescope (GBT).

Fotó: flickr/Erik Dunham

A rádióteleszkópok a távoli galaxisokból érkező elektromágneses hullámokat detektálják. Ezek a jelek annyira gyengék, hogy már a leghalványabb rádióhullám is megzavarhatja őket. Éppen ezért minden mobiltelefont, wi-fit, rádiót és egyéb kommunikációs eszközt kitiltottak a területről. Mérföldekre nem található mobiltorony, nem hallgathatunk zenét a rádióból és szappanoperát sem nézhetünk TV-n. Sőt, még a benzines autók sem engedélyezettek, mert az indítószikra is megzavarhatja az elektromágneses adást.

A teljes rádiócsend területe a National Radio Quiet Zone, ennek a közepén fekszik Green Bank.

Fotó: flickr/Gayle

Rémálom ez a modern kor gyermekei számára, legalábbis azoknak, akik nem tudják elképzelni az életüket technológiai vívmányok nélkül. Azonban az itt élő kb. 150 lakos ezt másképp gondolja. Sms-ezés helyett beszélgetnek egymással, tévézés helyett olvasnak. Ha mégis valaki mással beszélnének, vezetékes telefonon tudnak vele kapcsolatba lépni. A lakosok azt mondják, igazából nem is érzékelik, hogy máshol milyen az élet, bár tudják, hogy sokan elmaradottnak tartják ezt a települést.

Fotó: flickr/jamiev_03
Fotó: flickr/Mark Plummer

Az elmúlt néhány évben jó pár ember választotta lakhelyéül Green Bank-et.

Ezek az emberek arra panaszkodtak, hogy elektromágneses hiperérzékenységben szenvednek, mindenféle panaszokkal küzdenek. Az EHS rövidítéssel is ismert kórt hivatalosan nem írták még le az orvosok, ugyanakkor az érintettek állítják, hogy szédülnek, álmatlanok, rendszertelen a szívverésük, gyengék, mellkasi fájdalmaik vannak az elektromágneses sugárzástól.

Fotó: flickr/afternoon_sunlight

„Az élet itt sem tökéletes” – nyilatkozta Diane Schou, aki egyike volt az első elektroszenzitív bevándorlóknak – 2007-ben érkezett ide a férjével. „Nincs bolt, étterem, a közelben kórház sincs. De itt legalább egészséges vagyok. Tudok tenni-venni. Nem az ágyban fekszem egész nap elviselhetetlen fejfájással.”

Fotó: flickr/ep_jhu
Fotó: flickr/Mark Plummer

Forrás: www.amusingplanet.com