Szokatlan preferencia.

John Gould és Jose Valdez – Newcastle-i Egyetem és a Német Integrációs Biodiverzitási Központ kutatói – 3 éven keresztül tanulmányozták az ausztráliai Új-Dél Wales állam Kooragang szigetének mintegy 60 édesvizű mocsaras tavacskáját. A kutatásaik során megfigyeltek és lencsevégre kaptak 3977 kétéltűt, majd, amikor visszatértek a laboratóriumba és kiterítették a képeket, valami egészen különös dologra lettek figyelmesek. A többezer képből tizenkettőn olyan szúnyog volt látható, amely épp békán táplálkozott, mindegyikük a kétéltű orrlyukánál szívta a vért.

Ráadásul minden megfigyelt szúnyog közvetlenül az orrlyukból táplálkozott, a gazda szemei között állomásozott. Két olyan alkalom volt, amikor még a táplálkozás megkezdése előtt sikerült a szúnyogot megfigyelni. Ezekben az esetekben a rovar a gazda hátán landolt, majd fokozatosan felsétált az orrlyukig, ahol megkezdte a táplálkozást. Vélhetően úgy közelítette meg hátulról a békát, hogy az nem vette észre és onnan lopakodott fel a kiválasztott helyig. A kutatók nem figyeltek meg olyan szúnyogot, amely a béka más részein eszegetett volna. A megfigyelt szúnyog Ausztráliában őshonos, a neve Mimomyia elegans.

A táplálkozási hely specifikusságot megfigyelték már korábban is a vérszívó rovaroknál, de ebben az esetben különösen figyelemre méltó, hogy a rovarok a saját életüket kockáztatják.

Ezek a békák ugyanis szúnyogokkal táplálkoznak, de úgy tűnik, hogy az orrlyukak annyira optimális helyet jelentenek, hogy megéri vállalni a rizikót.

Noha a felfedezések nem zárták, hogy ez a szúnyog más békák területén is táplálkozik, nagyon úgy tűnik, hogy az orrlyukak az elsődleges célpontjaik, pedig ez a preferencia halálos veszélyt jelent számukra. Az orrlyuk vékonyabb bőre vélhetően könnyebben elérhetővé teszi a vérereket, ugyanakkor a szúnyognak hosszú, erős ’szúrókája’ van, ami a máshol lévő bőrfelületeket is könnyen át tudná szúrni.

Forrás: www.odditycentral.com

A kiemelt kép illusztráció.