Utak kereszteződése.

Különös épületet találunk Belső-Mongóliában, a Tengger-sivatagban. A világ legmagányosabb postahivatalát homokdűnék veszik körbe, nyoma sincs emberi településnek, ameddig a szem ellát. Ennek ellenére a házikó kiemelt szerepet játszik az emberi kapcsolatok sűrű rendszerében.

A mindössze 15 m²-es fabódé ugyanis meglepően nagy postaforgalmat bonyolít. Noha csak nagyon ritkán akad itt ügyfél, mégis több mint 20 ezer levél és képeslap került itt feladásra csak 2021 decemberében. Mindez Ms Zhang erőfeszítéseinek köszönhető, aki új életet vitt a távoli hivatalba.

A kunyhó 35 éven át elhagyatottan állt a homoktenger közepén. Ms Zhang azonban egy véletlen folytán tudomást szerzett a létezéséről és elhatározta, hogy élettel tölti meg a rozoga viskót.  A projekt szíve-lelke úgy gondolta, hogy az embereket lázba hozza majd, ha lapot küldhetnek a világ legtávolabbi postahivatalából anélkül, hogy a valóságban felkeresnék a helyet.

Az ötlet végül bejött, különösen a pandémia alatt teljesedett ki, amikor az utazási korlátozások miatt sokan nem tudták személyesen felkeresni a szeretteiket. Ma már alig győzik munkával a rengeteg online megkeresést, folyamatosan küldik innen a leveleket többek közt Kínába, Szingapúrba, Ausztráliába.

Hatalmas kaland volt újra életre kelteni ezt a postahivatalt. Először Ms Zhang és barátja, Luo Meng meggyőztek még néhány ismerőst, hogy segítsenek nekik. Egy faszerkezetet terveztek, amit a megépítést követően szállítottak volna a sivatagba, de végül ez kivitelezhetetlennek bizonyult, így az építési anyagokat vitték oda, és helyben került összeszerelésre a váz mintegy 20 nap alatt.

Miután az alap elkészült, szerződést kötöttek a kínai postával, majd a bódé hivatalosan is engedélyt kapott. Nap mint nap itt írják meg azokat a leveleket és lapokat, amelyeket aztán a különleges, sivatagi témájú bélyegzővel ellátnak és 10 km-re elszállítanak a legközelebbi országúthoz. Ott egy postajárat felveszi a küldeményeket és azok elindulnak a címzettekhez, szerte a nagyvilágba.

Forrás: www.odditycentral.com