A szükség nagy úr.

Mit csinálsz, ha az otthonodtól távol rád tör a szükség? Természetesen keresel egy nyilvános WC-t. És mit teszel akkor, ha épp egy havas hegyen vagy?

Nos, ha történetesen ez a hegycsúcs az Alaszkában található Mount McKinley (vagy más néven Mount Denali), akkor itt sem kell lemondanod a közvécé kényelméről. Azaz… mégis. Hiszen a 3 deszka oldallal rendelkező WC-t semmiképpen sem lehet komfortosnak nevezni.

A 4300 méter magasan található illemhely azonban a páratlan panorámával kárpótol. Körben a természet: csak a hó és jég, ameddig a szem ellát. A csúcs innen még messze van, 6190 méter a tetőpont.

Viccesen hangozhat, de a hegyek mentén óriási problémát jelent az emberi fekália. Évtizedekig elásták az ürüléket, az újabb kutatások szerint azonban az emberi hulladék nem éri el a jégréteg alját, sosem lesz extrém hőmérsékletnek kitéve, nem indul lebomlásnak és újra fel fog majd tűnni olvadásnál. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb hegymászó az olvasztott hóból szerzi be az ivóvizet. A szennyezett hó akár életveszélyes állapotot is előidézhet ilyen körülmények között.

Többféle módszerrel próbálkoznak a hatóságok, így például biológiailag lebomló zsákokban lehet gyűjteni a székletet, ami az ilyen hordozható WC-ben elérhető.

Vannak helyek, ahol azt kérik, hogy a hegymászók vigyék magukkal az ürüléket.

A Denalin például minden évben kb. 1100 ember próbálja elérni a csúcsot, a jelenlegi szabályok szerint az ürülék kijelölt hasadékokba is dobható.

Forrás: weather.com, kiemelt kép: Rough Guides