Valós segítség.

Isztambulban rengeteg a kóbor macska az utcákon. A nagyvárosban komoly kihívást jelentenek a hajléktalan négylábúak, akiknek önkéntesek próbálnak segíteni.

A becslések szerint kb. 125 ezer macska kóborol Isztambul utcáin, napjainkban azonban már megbecsült lakóknak számítanak.

A történet 2008-ban kezdődött, amikor egy belsőépítész, Didem Gokgoz rendszeresen keresztül sétált egy parkon, ahol mindig rengeteg kóbor macska volt, melegedőt keresvén a téli időszakra.

A nő néhány műanyag dobozt helyezett ki a Msitik Parkban számukra, azonban a hatóságok mindig eltávolították azokat.

Végül Gokgoz megtalálta a cicákat etető embereket és tervet készített arra, hogy sokkal kellemesebb hajlékokat épít a macskáknak, amelyeket egy lánccal a földhöz tud rögzíteni. Meghívta a polgármestert is, hogy támogatását kérje. A találkozóra esőben került sor, és talán a körülményeknek is köszönhető, hogy a polgármester rábólintott az elképzelésekre és támogatást nyújtott a projekthez.

Fotó: Defne Sarioz

Először Gokgoz két házat épített fel a parkban, ezek színes, látványos épületek. Ezt követően ömlöttek a kérések, hogy hasonló házakat készítsenek más kerületekbe, egyetemekre, kávézókba, sőt távolabbi városokba is.

Fotó: Defne Sarioz

A macskaházak ötletesek és biztonságosak. Ráadásul lehetőséget nyújtanak arra is, hogy az önkéntesek rendszeresen szemmel tartsák az állatokat, időben kezeljék az esetleges fertőzéseket és ivartalanítani tudják őket.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org