Fűszer a konténerben.

Shailesh Modak szoftverfejlesztő kissé unalmasnak és egyhangúnak érezte a munkáját. Egy napon hazájában autózott, Kashmirból tartott Pune felé, amikor hallotta, hogy a rádióban arról beszélnek, hogy a méhek világszerte bajban vannak. A beszélgetés hatására belefogott egy vállalkozásba, méhkaptárokat adott bérbe gazdáknak, beporzási céllal. Mivel nem tudott elegendő méhészt alkalmazni, az üzletet be kellett zárnia.

Sokat tanult eközben a gazdálkodásról, főképp a sáfránytermesztésről. Dél-Ázsiába, kb. 2500-900 éve érkezett az értékes növény, Perzsiában már i.e. 500-ban szüretelték a bibéjét festékanyagnak és a föníciaiaknak értékesítették. Modak felismerte, hogy miközben a kereslet óriási a drága fűszer iránt, a kínálat nem közelíti meg az elvárásokat, ezért úgy döntött, hogy sáfránytermesztésbe fog.

A legnagyobb problémát számára a sáfrány hagymagumók beszerzése jelentette, a különös, triploid, ivartalanul szaporodó növény esetében sokszor csak gyenge minőségű szaporítóanyaghoz lehet jutni.

Fotó: Shailesh Modak

Ekkor jutott eszébe az ötlet, hogy egy szállítmányozásra használt konténert vegyen, mert ebben ellenőrzés alatt tudja tartani a termesztési körülményeket, ráadásul a tároló nagyon jól szigetel.

Modak megvette a konténert és hidropóniás termesztésbe kezdett, a növényeket egy olyan tubusban neveli, amelyben tápoldat és víz keveréke található.

Ennek előnye, hogy a klímát, a fényt, a hőmérsékletet tökéletesen szabályozni lehet, így elkerülve a károsodást és a fertőzésveszélyt.

Fotó: Shailesh Modak

A férfi számára elképesztő élmény volt, amikor a növények először virágoztak. Modak módszere annyira egyedi, hogy számos mezőgazdász, kertész, különféle cégek bombázzák őt hívásokkal, hogy minél többet megtudjanak a technikáról és a sáfrány igényeiről a hidropóniás kultúrában. Ez a fajta módszer ráadásul a termesztési költségeket is drasztikusan csökkenti.

A jóféle vagy valódi sáfrány (Crocus sativus) hagymagumós évelő növény.

A fűszerként termesztett változat genetikailag homogén, a virágai meddők, csak ivartalanul szaporítható, ezért minden egyed klón. Leples virágai kb. 5 cm hosszúak, 6 szirmúak, lilásak, rózsaszínesek.

Fotó: Shailesh Modak

A bibék aromás, fűszerező és egyéb élettani hatású biológiai anyagokat tartalmaznak. Ez adja a növény világviszonylatban ismert, különleges értékét. A bibék színe sötétvörös, virágonként 3 szál található a növényben, melyek kb. 7 cm hosszúak, tövüknél összenőttek. A bibék kezdetben felállók, majd visszahajlók, végük kicsípett.

A sáfránybibét fűszerként használják, egyetlen grammja az aranyénál is drágább.

Nagy adagban, 5 g felett mérgező, de nem valószínű, hogy valaki ilyen sokat fogyasztana belőle, már csak az ára miatt sem.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org

A kiemelt kép illusztráció.