Nemzetközi viszonylatban a holland gyerekek  jólétben és boldogságban jelentősen felülmúlják társaikat.

Mindenki szeretné, ha a gyermeke boldog lenne! De hogyan lehet ezt elérni? A holland anyukák – úgy tűnik – ezt nagyon jól tudják és meg is osztják tapasztalataikat másokkal:

Hagyják eleget pihenni őket

A pihenésre való összepontosítást a hollandok találták ki. Van alvástervük és sokkal nyugodtabb tevékenységeket választanak otthonra is a kicsiknek. Már egész pici korukban tovább alszanak a holland babák, és a jól alvó csecsemő mellett az anyuka is kipihentebb lehet.

Hagyják a gyereket csokit enni reggelire

Persze nem önmagában, hanem gyümölcsökkel, sajttal, zöldséggel vagy más, egészségesebb ételféleségekkel tálalva. Nincs náluk tabu az étkezésben, bármit megehetnek a tányérról, nincsenek tiltások.

Megmutatják, hogy nem a pénz a legfontosabb dolog a világon

Használt játékok, olcsóbb tevékenységek, egyszerű élet. Kimondatlan szabály, hogy a gyerekek 10 eurónál drágább játékot nem kapnak, így inkább egymással játszanak, ahelyett, hogy a drága holmikkal dicsekednének.

A gyerekek több időt töltenek a családtagokkal

Teljesen megszokott dolog a nagyszülők, nagybácsik, nagynénik vagy más családtagok időzése a gyermekkel. A heti 4 napot dolgozó férfiak esetén heti egy “apás nap” is jár. Közelebb hozza a családot és pihenést jelent a szülőknek is ez az idő.

Hagyják, hogy a kicsiknek is legyen véleményük

Sajátjuk. A legkisebbeket is arra ösztönzi az anyukájuk, hogy alkossanak véleményt, fejezzék ki magukat, mondják el a gondolataikat.

Hangsúlyt fektetnek a rituálékra

Hogy meglegyen a család összehangolt ritmusa. A rutin a kiszámíthatóságot, a kiszámíthatóság pedig a kezelhetőséget jelenti számukra.

Fontosak például számukra a családi étkezések. Ezek nem arról szólnak, hogy megpróbálják a szülők a gyermekbe imádkozni az ételt, hanem hogy evés közben beszélgetnek, időt töltenek egymással.

Hagyják gyereknek lenni a gyerekeket

Úgy értve, hogy nem helyeznek nyomást a kicsikre. Úgy gondolják, hogy egy újszülöttnek és a kisgyermeknek a világ felfedezése elég ösztönző, nincs szükség sürgetésre, erőltetésre. Biztosak abban, hogy gyermekük mászni, járni és beszélni fog, amikor megérett rá. Az óvodában csak játszanak, ABC-t tanulni az iskolában kezdenek, ahol nincs rengeteg különórájuk a tanítási idő után. Házi feladatot is alig kapnak, ha egyáltalán kapnak.

Gondolnak magukra is

Igen, az anyukák saját magukra is gondolnak. Nem hanyagolják el a gyerekeiket, de fontosnak tartják, hogy magukra is szánjanak időt. Boldog szülőknek lehetnek csak boldog gyerekeik.

Esőben is bicikliznek

Az esős, szeles idő sem tántorítja el őket attól, hogy biciklivel közlekedjenek. Gumicsizma, vízálló, meleg ruha, és már útnak is indulnak.

Intim témáról is beszélnek a gyerekekkel

Persze a koruknak megfelelő szinten, de nincsen tabu téma előttük. A kicsiknek már 4 éves korban beszélnek a fiúk és lányok közti különbségekről és arról, hogy mit kell tudni erről. A kor előrehaladtával egyre részletesebb információt kapnak a testükről és más intim témákról, így kamaszként már rendben érzik magukat a testükkel és vágyaikkal kapcsolatban.

A kezdődő nemi életükkel kapcsolatban nem elsősorban a kockázatokra és lehetséges veszélyekre hívják fel figyelmet, sokkal inkább a szerelem és a felelősség fontosságára, valamint a párkapcsolatok terén az egészséges határok meghatározására helyezik a hangsúlyt.

A boldogságot helyezik az előtérbe a siker helyett

Szeretnék, hogy a gyerekek sikeresek, de ami még fontosabb, boldogok legyenek. A siker érdekében boldognak, öntudatosnak, motiváltnak, önállónak és pozitív embernek nevelik a gyerekeket. Nem próbálják a saját meg nem valósult álmaikat a gyerekekre erőltetni, abban hisznek, hogy minden kis ember egy saját egyéniség saját álmokkal, és azt próbálják támogatni.

Jó példát mutatnak

“Gyakorold, amit prédikálsz” – tartják. Ez talán a legfontosabb szabályuk. A tettek többet érnek minden szónál, ezért jó példával járnak elöl. Ha kreatív, önálló, boldog gyermekeket szeretnénk nevelni, mutassunk nekik valós példát, mivel azt sajátítják el, amit látnak.

Forrás: BrightSide