Közeledik a húsvét, többnyire mindannyian igyekszünk beszerezni a legszükségesebbeket az ünnepi menü fő fogásához, a sonkát és a tojásokat. Azonban érdemes körültekintően vásárolni, hogy majd biztosan az kerüljön az asztalra, amit szeretnénk.

Mindenekelőtt szánjunk időt a sonkák címkéjének, jelöléseinek tanulmányozására! Ha hagyományos füstölt sonka ízre vágyunk, inkább kerüljük a “füstölt ízű” és a “gyorspácolt” termékeket.

Ami még nagyon fontos, hogy a sonka állaga ne legyen túl kemény. A keménység az arra utalhat, hogy a hús túl száraz vagy már kiszáradt, régi. Az ellenkező véglet sem jó, vagyis nyomás nélkül levet se engedjen.

Tojás vásárlásakor csak tiszta, ép, friss darabokat válasszunk. A frissességről a lejárati idő segítségével dönthetünk, mely csomagolt termék esetén a dobozon kerül feltüntetésre. Tojást vásárolhatunk nem csak előre csomagoltan, hanem tálcáról értékesítve is. Jó, ha tudjuk, hogy az eladónak ilyen esetben is jól láthatóan fel kell tüntetnie többek között az árura vonatkozó minőségmegőrzési időt is.

Bolti kereskedelemben vásárolva megszokhattuk, hogy a tojásokon különböző jelölések találhatók, melyek például utalnak a baromfitartási technológiára, valamint arra az országra, ahonnan a tojás származik. Ha azonban piacon szerezzük be a tojást, a kistermelőknek lehetőségük van arra, hogy jelöletlen tojásokat értékesíthetnek. Tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást a kapcsolódó információk tekintetében.

Örök tanács, hogy sonkát, tojást, de általában bármilyen élelmiszert lehetőleg megbízható, ellenőrzött forrásból (forgalmazótól és gyártótól) szerezzük be.

Forrás: NÉBIH