Orchidea a csészében.

A salep egy különleges, édes, meleg ital, amely Törökországban a téli esték része, finomra őrölt orchideagyökérből főzik. Törökország mellett Görögország és a Közel-Kelet egyes részein is népszerű. Egyszerre táplálék és orvosság, a hagyomány része, ami a gyomorrontástól kezdve az impotenciáig, szinte mindenre fogyasztható.

Az elmúlt években egyre nőtt a salep iránti érdeklődés, ami mára a vadon élő orchideák állományának veszélyeztetéséhez vezetett. A növényeket ugyanis legtöbbször illegálisan szüretelik, ez pedig az aszályokkal és az élőhelyvesztéssel együtt ökológiai katasztrófát jelent.

Egyetlen csészényi salephez ugyanis 13 orchidea gumójára van szükség.

Vélhetően már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztottak hasonló italt és tudtak az orchideagyökér gyógyászati hatásáról. Az Oszmán Birodalomban a salep gyógyszernek számított, a 15. században már biztosan kortyolták a palotákban. Evliya Celebi leírásaiból tudjuk, hogy a 17. században Isztambulban az utcán árulták, rézkannákban főzték. A 18-19. században aztán Angliába is megérkezett a salep, ahol salop vagy salo néven itták nemesi körökben.

A salep egy csipetnyi luxus és valóban drágának számított még az 1980-as években is.

Az 1990-es gazdasági nyitás óra azonban egyfajta tömegtermékké vált, instant formában, készen is kapható, bezacskózva, természetesen nem ugyanabban a minőségben.

Az orchidealisztet egyes kosbor-, ujjaskosbor- és bangó fajokból nyerik, a 109 faj többsége Észak-Afrikában és Eurázsiában őshonos. A szüretelők kiássák a talajból a növényeket, majd gumójukat felfőzik, szárítják, és porrá zúzzák. Mivel a termesztésük bonyolult és költséges, még mindig a vadonból gyűjtik ezeket a gumókat, olyan növényekről, amelyek szinte kivétel nélkül védettek.

Az orchideagyökerek iránti kereslet óriásira nőtt, a modern kor növényi alapú italai és a hagyományos élelmiszerek népszerűsége miatt. Nem csupán a salep miatt vadásszák az orchideákat, de a szárított orchideagyökerek a tradicionális, nyúlós fagylalt, a dondurma és a  kaimaki fő összetevői is.

A megoldás még várat magára, a szakemberek az egyensúlyt hangsúlyozzák, mivel a vadon élő orchideák állománya vészesen pusztul.

Néhány kávézó például már a  fenntartható értékesítés mellett kötelezte el magát, orchideákat ültetnek az eladott salepekt után.

Forrás: www.atlasobscura.com