Mesterséges telepek.

Van, aki készen áll rá, más el sem tudja képzelni, hogy az életét a Marson élje le. Akárhogy is, mindenkit foglalkoztat a kérdés: milyen lenne egy távoli bolygón tölteni a mindennapokat? Miközben az ígéret szerint ezt hamarosan az első telepesek élőben is kipróbálhatják, egyre többet tudunk meg a kolóniák terveiről is.

Több marsi település terveit mutatták most be, sőt az új főváros, Nüwa is megszületett már a tervezőasztalnál.

Az 5 város mindegyikében várhatóan 200-500 ezer lakos kapna helyet. Mindenki hozzáférhetne a fontos forrásokhoz, így például Abalos City a jéghez kapott szabad utat a vázlatokon. Ezek a tervek összesen kb. 1 millió embert szállásolnának el a vörös bolygón.

Az is nyilvánvaló, hogy az ide érkezőnek nem sok kényelmi szempontot kellene feladniuk. A lakóövezetek, irodaépületek, mesterséges parkok és zöldfelületek lényegében a Földön is megállnák a helyüket.

A dizájn ugyanakkor megvédené a lakókat a durva, rideg marsi körülményektől. A Földön megszokott építkezés itt a nagy nyomás miatt nem lenne kivitelezhető, speciális házak készülnének. A sugárzás miatt pedig lehetetlen az égbolt alá közvetlenül kitett épületeket emelni.

Tervben vannak olyan mezőgazdasági területek is, amelyeket automaták kezelnének és gondoznának, ide az emberek nem léphetnének be.

A képeken tágas tereket, modern irodabelsőket, különleges alakú épületeket, óriási belső parkokat látunk. Kérdés, hogy mindez mennyire vonzó valakinek, aki a Földön látta meg a napvilágot?

Forrás: mymodernmet.com, képek: abiboo.com