Új lehetőségek a káposztában.

A tudatos vásárlás erősödésével a mesterséges színezékeket egyre többen kerülik. Szerencsére a természetes színezékek is bőven a rendelkezésünkre állnak és még mindig fedeznek fel új lehetőségeket a kutatók.

A kék sokak kedvence, nem véletlen, hogy aktívan keresik az élénk kék színű anyagokat, amelyeket az élelmiszeripar is hasznosíthat. A Kaliforniai Egyetem kutatói most egyszerű megoldásra leltek egy zöldségben. A Science Advences c. folyóiratban megjelent cikk szerint a vörös (vagy másnéven lila) káposztában lehet a ciánkék szín kulcsa.

A csapat figyelme az említett káposzta felé fordult, amit egyébként már most is gyakran használnak a lila és a piros szín eléréséhez az élelmiszerekben. Antocián festékanyagok találhatók benne.

A kutatók egy évtizeden keresztül azon dolgoztak, hogy izolálják a kék antociánokat. Problémát jelentett, hogy mindez csak nagyon kis mennyiségben áll rendelkezésre természetes körülmények között a zöldségben. A kék szín egyébként is nagyon rendkívül a természetben, amit kéknek látunk, az legtöbbször inkább lila vagy piros árnyalat.

A tudósok azonban a munka során találtak egy enzimet, ami segít jelentősen fokozni a lila káposzta által termelt a kék antociánok termelődését, így a mennyiség hamarosan már nem jelentett problémát, kezdődhetett a munka.

A ciánkék szín teszteléséhez fagyit színeztek, a kék árnyalatú élelmiszer 30 napig tárolva megőrizte a színét.

A kék színt sokkal több termékben használják, mint ahogy azt a fogyasztók vélik. Valójában a zöld szép árnyalata is a kék színtől függ.

A kék szín új forrása ígéretes, de persze még hosszú az út, hogy biztonságosan fogyasztható élelmiszereket állítsanak elő belőle.

Forrás: mymodernmet.com, kiemelt kép: Rebecca Robbins/Mars Wrigley Global Innovation Center