Habosítható.
Fenntartható, olcsón előállítható és állítólag finom: valójában csak azt nem értjük, hogy miért csak most bukkantak rá. Az alternatív tejek palettájára immár a krumplitej is megérkezett. A burgonyából előállított ital egy svéd professzor, Eva Tornberg találmánya, aki még 2017-ben kezdett neki a projektnek.
A professzor repceolajjal keverte el a krumplit, majd felmelegítette az elegyet – az eljárás egyes részletei persze titkosak.
A krumplitej azóta Dug cég termékeként megjelent a piacon is. Jelenleg Svédországban, Kínában és online az Egyesült Királyságban érhető el az ital, literenként kb. 800-1600 Ft-os áron.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az újdonságot a vegánok is fogyaszthatják, mentes a leggyakoribb allergénektől, vagyis nem tartalmaz laktózt, glutént, mogyoró- és dióféléket. Ugyanakkor alacsony a természetes cukor és telített zsírvsavtartalma, viszont gazdag kalciumban, D-vitaminban, omega-3 zsírsavakban és folsavban. A burgonya ezenfelül rost-, C-vitamin-, kálium- és magnéziumforrás, de antioxidánsokat és keményítőt is tartalmaz.
A krumplitej nem csak nekünk, de a bolygónak is jobb választás. A burgonya nagyjából fele annyi területet foglal el, mint a zab, előállításához pedig 56-szor kevesebb vizet használ, mint a mandulatej. Ezenfelül jóval kevesebb szén-dioxidot bocsájt ki a gyártás során, mint ami a tejtermékekhez szükséges.
A krumplitej ugyanúgy fehér és tejszerű, mint más növényi tejek. Annak, aki az íztől idegenkedik, a gyártó azt ígéri, hogy nem fog krumpliízt érezni. Még a reggeli kávénkhoz is nyugodtan önthetjük! Sőt, mivel habosítható, a cappucino-ba is kerülhet!
Aki tehát eddig is kedvelte a növényi tejeket, még jobb lehetőséget találhat magának a nap indításához! A krumplitej jelenleg a létező legfenntarthatóbb választásnak tűnik.
Forrás: www.theguardian.com