Látványos, egyedi és nem is kell hozzá túl sok kézügyesség. Épp nekünk való, igaz?
A mézeskalács tésztáját a szokásos módon (korábban már írtunk egy szupergyors receptről, itt olvasható) elkészítjük.
A tésztát ezúttal csillagformájúra szaggatjuk, sok-sok csillagot gyártunk, egészen addig, míg a tésztánk el nem fogy. Érdemes több különböző méretű kiszúróformával dolgozni, mert akkor tudunk igazán formás karácsonyfát készíteni majd. (Az a jó a csillagformában, hogy ha nincsen mézeskalács szaggató formánk, akár mi magunk is kiszabhatjuk a csillagokat egy kisebb méretű, éles kés segítségével.)
Fotó: Katrina Hall/she is in the kitchen
Miután a csillagocskák szép világosbarnára sültek, csupán ezekre lesz szükség:
- zöld színű cukormáz
- drazsék, csillagok, habcukorka, gumicukrok
- egy látványosabb – mondjuk sárga színű – csillagocska a tetejére
- egy nagyobb lapostányér vagy tálca
Így készítjük:
A tányér vagy tálca közepére egy teáskanálnyit teszünk a cukormázból – majd ez tartja stabilan az egész építményt – és erre helyezzük rá az első csillagot a nagyobbak közül. A csillag tetejét vékonyan “befestjük” a zöld cukormázzal. Majd erre jöhet a következő csillag, amit szintén zöldre színezünk. Ahogy haladunk felfelé az építkezésben, először nagyobb, majd egyre kisebb csillagokat használunk. Egy méretből mehet 5-6 db is egymásra. Egészen addig rakosgatunk, míg az egymásra ragasztott zöld színben pompázó csillagjaink szép kis fenyőformát nem adnak.
Fotó: creative juice
Most – végezetül – pedig jöhet a legjobb rész, a díszítés! A drazsékkal, habcukrokkal, gumicukorkákkal kedvünkre dekorálhatjuk a fát, mintha csak egy igazi fenyő lenne. Csak épp ezzel akár két perc alatt is végezhetünk. 😉
Fotó: creative juice
Tipp: haladóbbak kis szögletes formájú édességből, pl. tejkaramellából és egy pici marcipánból mini csomagokat is készíthetnek a fa alá.
Fotó: creative juice
Szép lett, ugye?
Fotó: creative juice
Fotó: creative juice