A hernyóktól az erjesztett madarakig.

Sok családban kerülnek az asztalra karácsonykor hagyományos menük, családi örökségek, megunhatatlan kedvencek: hazánkban népszerű a halászlé, a rántott hal, a töltött káposzta és a mákos guba is az ünnepek alatt.

Vannak népek, akik ilyenkor számunkra meglehetősen fura ételeket kreálnak, nézzünk közülük néhányat!

Mopane: Sült hernyók (Dél-Afrika)

Dél-Afrikában bizony előfordul, hogy az ünnepi asztalra kerülő sült csemege egy pávaszem lepke hernyója. A hernyó kétségkívül remek fehérjeforrás, és éppen ezidőtájt tenyészik tömegesen. Egyébként szárítva is fogyasztják, de ilyenkor, karácsonykor frissen sütve teszik az asztalra.

5-kulonleges-karacsonyi-etel-1Fotó: FLICKR/GREG WILLIS

KFC sült csirke (Japán)

A japán karácsony nem igazán olyan, mint az európai, mivel nem keresztény országról van szó. Sok külsőséget átvettek ugyan, de az ünnep tartalma nem ugyanaz. Az ismert gyorsétterem lánc, a Kentucky Fried Chicken viszont egy korábbi reklámkampánynak köszönhetően a karácsonyi vacsorák fő „felelősévé” vált: számos étterem már hetekkel előre telve van foglalásokkal, erre a napra külön menüvel és ajánlattal készülnek.

Mattak és kiviak: nyers bálnazsír és erjesztett madarak (Grönland)

A hagyományos inuit (eszkimó) étel meglehetősen bizarrul hangzik. A mattak nyers bálnabőr (általában grönlandi bálna bőre, bár előfordul, hogy belugából vagy narvalból nyerik), tálalás előtt bevagdossák vagy kockára vágják. A kiviak nem teljesen nyersen tálalt, de hasonlóképpen készül. Először is egy fókabőrt vájnak ki, amiben helyet kap kb. 500 alkamadár, ami egy kis pingvinre hasonlító állat. A madarakat, a tollakat a fóka bőrébe teszik, ezt bevarrják, és zsírral fedik. 7 hónapos erjesztés után a madarakat eltávolítják és közvetlenül tálalják.

5-kulonleges-karacsonyi-etel-3Fotó: FLICKR/LISA RISAGER

Smalahove: Sült bárányfej (Norvégia)

A bárányhús a világ számos országában népszerű étel, de ez az ünnepi norvég fogás nem a combját vagy a bordák közötti részt hasznosítja, hanem egyenesen az állat fejét. A smalahove egy egész bárány feje, sózva és szárítva, füstölve, gőzölve vagy főzve. A bőrt és a gyapjút midig eltávolítják, de sokan benne hagyják az agyvelőt. Eredetileg a szegények fogyasztották ezt az ételt, később aztán ünnepi csemegévé lépett elő.

5-kulonleges-karacsonyi-etel-4Fotó: WIKIMEDIA COMMONS/THE BLANZ

Janssons frestelse: Hal-krumpli gratin (Svédország)

Ez a csőben sült burgonyaétel (gratin) pácolt szardíniával készül, és egy svéd operaénekes után kapta a nevét. Azaz mégsem, sprotniból készül, és egy film után nevezték el. Szóval nem egyértelmű: valószínűleg eredetileg sprotni szerepelt a receptben, de egy félrefordítás következményeként ma már szardíniát, sprotnit és apró heringeket is használnak. Akárhogy is, a “Jansson csábítása” karácsonyi kedvenccé vált Svédországban.

5-kulonleges-karacsonyi-etel-5Fotó: FLICKR/STEFAN ENGSTROM