Ne csak a koszfoltok miatt tedd a szennyesbe!

Hetente dobod a szennyes kosárba a törölköződet? Vagy amikor már nincs egyetlen tiszta csücske sem? Netán még ennél is ritkábban? Akkor rossz hírünk van: ha nem szeretnéd kórokozókkal borítani a testedet a tisztálkodás után, ennél sűrűbben kell mosnod a fürdőszobai textileket.

A nedves textília ugyanis életre kel – a szó legszorosabb értelmében. A fürdőszoba igazi paradicsom a különböző mikrobák számára, az állandó a nedvesség és meleg miatt. Mindez azt jelenti, hogy ha nem cseréled elég gyakran a törölközőidet, megtörténhet, hogy egy baktériumtanyával próbálod megszárítgatni magadat a fürdést követően.

Oké, de milyen gyakran kellene mosni, hogy ne essünk bele ebbe a csapdába?  A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb három használat után kimosni a törcsiket. Ha minden egyes fürdést követően teljesen meg tudod szárítani őket, akkor nem kell minden nap a mosógépbe dobnod, így hosszabb ideig marad újszerű, nem fakul, kopik meg a sok mosás-szárítástól.

Amennyiben azonban a törölköző szaglik, büdösödik, akkor ne késlekedj! Ha már „illata” van, akkor biztosan megtelepedtek rajta a mikroorganizmusok, mondhatni, megérett a mosásra. Meg kell említeni még egy rendkívül fontos dolgot: soha ne oszd meg a törölköződet másokkal! Ezzel ugyanis a tested számára ismeretlen kórokozókat juttathatsz a bőrödre, amelyek pattanásokhoz, gyulladásokhoz, fertőzésekhez vezethetnek.

Ha még mosás után is fura szaga van a törölközőnek, akkor a lehető legmelegebb hőfokon (amit az anyag enged) mosd újra, és tegyél ecetet a mosáshoz. Az ecetes öblítés általában segít megszabadulni a kellemetlen „illatoktól”.

Forrás: HouseBeautiful