Mini tükör.

Michael Farmer épp a Costa Rica-ban található birtokán sétált, amikor valamit csillogni látott a guáva fa levelei között: egy kis darab mozgó fémnek tűnt. A férfi felemelte, hogy jobban lássa és akkor jött rá, hogy egy bogarat tart a kezében. A különös, tükörszerű páncéllal rendelkező ízeltlábú a Chrysina limbata, amit ékszerszkarabeusznak is neveznek.

A Közép-Amerika trópusi esőerdeiben, Costa Ricában és Mexikóban élő, 25-35 mm-es bogár kitinpáncéljának rétegei eltérő módon verik vissza a fényt. A jelenség neve vékony film interferencia.

Ez a fényes bogár halottnak tette magát, ezért Farmernek épp elég ideje volt lencsevégre kapni őt. A visszatükröződő kitinpáncélos rovar annyira lenyűgöző, hogy nehéz elhinni: ez az élőlény valóban létezik.

Sajnos ez a bogár is csak ritkán kerül szem elé, egyre csökken az egyedszámuk az élőhelyvesztés, valamint a fanatikus gyűjtők tevékenysége miatt. A fotókon látható példány megmenekült: a férfi, miután megcsodálta a szkarabeuszt, visszahelyezte a fa ágára.

Forrás: mymodernmet.com