Buddhista zarándokhely.

A világ legidősebb, emberi kéz által ültetett fája több mint 2 ezer éves. Belegondolni is hihetetlen! Ráadásul az ültetés pontos idejét és az ültető nevét is ismerjük.

A Jaya Sri Maha Bodhi névre keresztelt fügefa Sri Lankán, Anuradhapura Mahamenwa kertjeiben él. A fa kiemelkedő kulturális és történelmi értékkel bír, ugyanakkor nagy fontos spirituális szimbólum is sokak számára. A hiedelmek szerint a szent fügefa az ikonikus Sri Maha Bodhi fáról, Indiából származik:utóbbi az a fa, amely alatt Buddha megvilágosodott.

Mindez azt jelenti, hogy a Jaya Sri Maha Bodhi különleges helyet foglal el a buddhisták szívében. Mint a buddhista hit egyik legfontosabb ősi szent helye, minden évben zarándokok tömegét látja vendégül.

A történet szerint i.e. 3. században (i. e. 288-ban) a fát Indiából hozták Sri Lankába, mégpedig maga Ásóka király lánya, aki saját buddhista apácarendet alapított Sri Lanka-ban. A növényt az uralkodó, Devanampiya Tissa ültette el. Idővel aztán számos király felkereste a szent fát, és hozzátett valamit annak fényéhez: Vasabha például Buddha szobrokat helyezett el köré, Mahanaga király vizes kanálist készíttetett. A 18. században fallal vették körbe, hogy az elefántoktól védjék, később egy kerítést is emeltek.

A fát egész évben látogatják a zarándokok, sokan felajánlásokat hagynak ott. Elterjedt szokás az is, hogy a család akkor keresi fel a szent fát, ha gyermeket várnak. A buddhisták azért fohászkodnak, hogy boldog és egészséges legyen a baba, de olyanok is vannak, akik gyógyulás reményében érkeznek. A helyi farmerek az első rizstermésből hoznak mintát abban a reményben, hogy a gabona védve lesz a természeti erőktől és az állatoktól.

Forrás: www.thevintagenews.com

A kiemelt kép illusztráció.