A kertben vagy az erkélyen is elfér egy kis itató.

Ne csak télen jussanak eszünkbe szárnyas barátaink, amikor etetni kell őket, hanem nyáron is! Madaraink többségének ugyanis naponta akár többször innia és fürdenie is kell, ami az egyre szárazabb nyarakon és hómentes teleken mind nagyobb kihívást jelent számukra. Különösen igaz ez manapság, amikor az egykor széles körben elterjedt háztáji állatok itatói is hiányoznak már a településekről. Amennyiben egész évben itatunk, a madarak állandó vendégeink lesznek.

Régebben, amikor a háztájiban még voltak haszonállatok, a baromfiudvarok talaja porfürdőt, itatójuk pedig ivó- és fürdőhelyet biztosított a madarak számára is. Ma viszont a lakott területekre egyre inkább a beépítettség okozta táplálék- és vízhiány jellemző.

Ezért minél inkább belvárosi környezetben élünk, annál fontosabb, hogy az állatokat – a rovaroktól a békákon, gyíkokon és madarok át az emlősökig – itatással, lehetőleg talajitatóval is segítsük.

Itatónak nem alkalmasak azok a nyitott eszközök: hordók, esővízgyűjtők, az udvaron hagyott vödör, nyitott emésztő, melynek meredek, csúszós oldalfala van és 10 cm-nél mélyebb, potenciális madárcsapdaként működik. A szomjas madarakat ugyanis mágnesként vonzza a víz csillogása és miközben inni vagy fürdeni próbálnak, belecsúszhatnak a tartályba ahonnan a pillanatok alatt átvizesedő, elnehezülő tollazattal nem tudnak kimenekülni és megfulladnak.

Tökéletes madáritató barkácsolható viszont virágalátétből, ásványvizes palackból is akár.

fotó: Orbán Zoltán/www.mme.hu

Kis túlzással kijelenthető, hogy szinte bármely vízmegtartó képességgel rendelkező tárgy alkalmas madáritatónak. A kerti tó is alkalmassá tehető itatásra, ha a tavacskának legalább egy részén kialakítunk olyan rámpaszerű, a partról a vízbe lejtő kavicsos kövezést, ahol  a madarak lépésről lépésre tudnak a sekély parti részektől a mélyebb víz felé haladni.

Ne csak nyáron jusson eszünkbe az itató, az etetőkön alkalmazott téli itatás legalább olyan fontos, mint a nyári kánikulában végzett. Ennek oka, hogy miközben az etető madarai alacsony víztartalmú magvakat fogyasztanak – amire sokat kell inni -, az egyre szárazabb, hómentes teleken, amikor fagy is, a vízhiány okozta kiszáradás legalább akkora probléma, mint a júliusi kánikulában.

Az egész éves, tehát télen is folytatandó itatás azért is fontos, mert a madaraknak nem csak iváshoz, de a napi tisztálkodáshoz, fürdéshez is szükségük van vízre. Nyári kánikulában a nyílt, napsütötte itató és környezete akkor igazán vonzó a madarak számára, ha a közvetlen közelében árnyékot adó növényzet vagy kerti bútorok is vannak.

A tollászkodás, különösen a fürdés utáni tollrendezgetés a madarak életének fontos része, erre nap, mint nap sok időt szánnak. Ezért az itató nélkülözhetetlen “berendezési tárgya” a megfelelő kilátást, ugyanakkor takarást egyaránt biztosító tollászkodóhely. Erre legalkalmasabbak a sűrű bokrok, ezért ha lehet, ilyenek közelébe telepítsük az itatót.

Bár a locsolás nem váltja ki az itatást, amennyiben lehetőségünk van rá, kora délelőtt vagy késő délután kerítsünk rá alkalmat.

Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta frissre kell cserélni, illetve az elpárolgott vizet pótolni kell. Télen naponta legalább egyszer el kell távolítani a jeget, és hideg csapvízzel kell feltölteni az itatót. Különösen nyáron hetente-kéthetente érdemes a napi vízcserét megelőzően kitisztítani, algátlanítani az itatót.

További hasznos tanácsok, és itató elkészítési útmutatók: www.mme.hu